in

2006: Een kopstoot op het hoogste podium

Het is 2006, een warme dag in juli en de 17e editie van de WK finale staat op het punt van beginnen. De spelers van Italië en Frankrijk gaan uitmaken wie de trofee dit keer mag gaan liften. De wedstrijd werd uiteindelijk na strafschoppen beslist in het voordeel van Italië, maar deze wedstrijd zal voornamelijk de geschiedenisboeken in gaan het memorabele incident tussen Zinedine Zidane en Marco Materazzi. De Fransman kreeg kortsluiting en plantte zijn hoofd vol op de borstkas van de Italiaan, waarna hij het veld mocht ruimen en dus vanaf de tribune moest toekijken hoe zijn ploeg als tweede eindigde op het toernooi. 

Van held naar de schlemiel

De finale in Berlijn begon zoals iedere voetballiefhebber dat graag ziet, namelijk twee gelijkwaardige ploegen die ook nog eens voor wat spanning en sensatie zorgen. Al na twintig minuten hadden beide ploegen gescoord, al kwam dit wel voort uit twee stilstaande spelsituaties. Zidane, de absolute leider van de Franse ploeg op dat moment, wist de Franse ploeg op een 1-0 voorsprong te zetten nadat hij een discutabele strafschop verzilverde met een geweldige panenka. Op het moment dat de nummer 10 de bal stiftte zat iedereen stil geslagen voor de televisie aangezien de bal net over leek te gaan, maar uiteindelijk belandde de bal via de onderkant van de lat in het netje. Niet veel later bracht de andere hoofdpersoon van deze wedstrijd, Marco Materazzi, de Italianen op gelijke hoogte na een rake kopbal uit een hoekschop van Andrea Pirlo. Uiteindelijk leek het uit te draaien op een verlenging en de supporters van beide partijen bereidde zich voor op nieuwe spanning tijdens de extra 30 minuten. Ze werden verrast door een gebeurtenis die zich vrijwel nog nooit heeft voorgedaan in de historie van het voetballen.

Nadat de Italiaanse verdediging opnieuw een aanval had afgeslagen van de Fransen en vrijwel iedereen in het stadion de focus verlegde naar de andere speelhelft werd het spel stilgelegd. Doelpuntenmaker Materazzi lag schreeuwend op de grond, waar aanvoerder Zidane rustig van hem wegliep. De scheidsrechter had niets meegekregen van wat er daadwerkelijk was gebeurd en moest voor één van de eerste keren in de geschiedenis van het voetbal via de vierde official erop worden gewezen dat er een grove overtreding was gemaakt. Kort na het seintje van zijn assistent toonde scheidsrechter Horacio Elizondo de rode prent aan de nummer 10 van Frankrijk, die op een zeer trieste manier afscheid zou gaan nemen van het voetballen. 

Uiteindelijk bleek dat de reden voor de kopstoot was dat Materazzi het vrij persoonlijk maakte in een conversatie die hij kort had met de Fransoos. “Als je mijn shirt wilt hebben, kan ik het je aan het eind van de wedstrijd geven”, zou Zidane tegen de Italiaan gezegd hebben. De reactie van de verdediger daarop was dat hij liever de zus van Zidane had, dan zijn shirt. Die opmerking viel verkeerd bij de Franse sterspeler, die vervolgens besloot om met zijn hoofd uit te halen.

De reactie van Materazzi

n een interview met Tuttosport gaf de voormalig Italiaanse verdediger een uitgebreide reactie op het voorval van 2006. “De kopstoot van Zidane? Die zag ik toen niet aankomen. Dat was mijn geluk, want als ik er klaar voor was geweest hadden we beiden de kleedkamers kunnen opzoeken…”, vertelt Materazzi.

Volgens de voormalig Italiaanse verdediger waren ze allebei de hele wedstrijd al aan het ruziën. “We hadden contact gehad in het strafschopgebied, waarna hij de score opende. Rino (Gennaro Gattuso) zei dat ik hem extra kort moest dekken. Na die eerste clash bood ik mijn verontschuldigingen aan, maar hij zei dat ik hem pijn had gedaan.”

Uiteindelijk leidde de irritaties tot een kookpunt in de verlenging. “Na de derde clash werd ik wat geïrriteerd. Hij zei: ik geef je later mijn shirt wel. Ik reageerde met: ik heb liever je zus…”

Lang hoefde Zidane niet na te denken over hoe hij op dat antwoord moest reageren. De Fransman draaide zich om en raakte de Italiaan keihard met een rake kopstoot. Zidane had voorafgaand aan het toernooi al aangegeven dat het WK zijn allerlaatste toernooi zou zijn. Op zo ongeveer het hoogste podium van het voetbal nam hij afscheid met een rode prent en een verloren finale.

Nathan Rutjes: de grootste optimist van de Nederlandse velden

feyenoord kampioen

Feyenoord wordt na 18 jaar weer eens kampioen van Nederland