in

Andrea Pirlo, elegantie pur sang

(Image: Dennis Grombkowski - FIFA/FIFA via Getty Images)

Vraag een tiental mensen hun top 5 voetballers op te noemen met de mooiste trap en Andrea Pirlo zal in menig rijtje terugkomen. Zowel tijdens als na zijn voetbalcarrière word ‘Il Maestro’ gezien als een van de meest stijlvolle en elegante verschijningen in de afgelopen jaren. 

Al tijdens zijn carrière was alles stijlvol aan de spelers stijl van Pirlo. Een fantastische trap, de wat nonchalante blik in zijn ogen en het lopen over het veld alsof hij op zondagochtend naar de bakker loopt voor zijn favoriete broodje. Andrea Pirlo was een speler vol voetbalgogme. Ook in de club keuzes van Pirlo komt zijn Italiaanse bloed sterk naar voren, aangezien hij uitkwam voor opeenvolgend Brescia, Inter Milan, AC Milan & Juventus. In de herfst van zijn carrière genoot de oud-middenvelder nog van een Amerikaans avontuur bij New-York City. Tegenwoordig geniet Pirlo van het leven zoals de Italianen dat doen. Hij is eigenaar van een eigen wijnhuis, gaat af en toe bij trainingen kijken van zijn oud-werkgevers en geniet uiteraard van al het lekkers wat de Italiaanse keuken te bieden heeft. Waar Pirlo óp het veld al bekend stond om zijn elegantie, valt hij buiten het veld op door zijn altijd goed uitziende looks. Een 3-delig pak, zomerse slippers of een trainingspak: de Italiaanse klasse druipt er vanaf.

Succesvolle carrière van Pirlo


Buiten het feit dat Pirlo zichtbaar geniet van zijn pensioen als voormalig prof door lekker te eten en op pad te gaan, zal hij ook met een grote glimlach naar zijn prijzenkast kijken. Hierin staan o.a. 6 Scudetto’s, 3 Supercopa’s, 2 Champions League titels en zelfs de beker van het gewonnen WK in 2006. Daarnaast zal menig prof stinkend jaloers zijn op de grote namen waarmee Pirlo heeft samengespeeld. Voornamelijk tijdens de gouden jaren van AC Milan speelde hij samen met spelers als Gennaro Gattuso, Maldini, Dida, Kaká, Inzaghi en nog veel meer. Niet voor niets werd Italië, onder andere door de aanwezigheid van Pirlo, in 2006 wereldkampioen na de historische finale tegen Frankrijk.

Gevoelige overstap naar Juventus

Aan alle mooie dingen komen een eind, zo ook aan de glorieuze dagen van I Rossoneri. Het einde van het verblijf in Milaan zou uiteindelijk het begin zijn van een zeer gevoelige overstap naar concurrent Juventus. In de laatste jaren van zijn contract, tijdens zijn totale verblijf van 10 jaar, begonnen de sportieve successen af te nemen. Pirlo was één van de laatste spelers die over was van de gouden generatie en dus ook één van de grootverdieners binnen de selectie. Met teruglopende inkomsten kon beleidsbepaler Berlusconi zich niet veroorloven om Pirlo opnieuw een vet contract aan te bieden. De geruchtenmolen werd hiermee verder gevoed en uiteindelijk resulteerde dit in 2011 tot een veelbesproken transfer in de Italiaanse media. De overstap naar Juventus werd afgerond en de supporters van AC Milan bleven keken met waterige ogen toe hoe hun held overstapte naar de grootmacht uit Turijn. 

Na het voetbal

Tegenwoordig schittert Pirlo in promotiefilmpjes van zijn eigen wijnen en vertoont hij zijn voetbalkunsten tijdens een potje FIFA op de PlayStation. De liefde voor zijn gameconsole gaat niet over één dag ijs. De middag voordat Pirlo zou aantreden in één van de grootste wedstrijden van profcarrière (de WK-finale van 2006) zat hij languit op de bank te gamen. Een aantal uur later mocht hij samen met zijn landgenoten na een bloedstollende penaltyserie de WK-beker boven zijn hoofd tillen. Zelfs op momenten als dit wist de middenvelder uiterst kalm te blijven en zijn ploeg naar de winst te dirigeren.

Pirlo wordt door velen gezien als één van de allerbeste middenvelders die ooit op de Italiaanse velden heeft gestaan. In menig stadion kreeg hij de handen van zowel het thuis- als uitpubliek op elkaar vanwege zijn sierlijke spel, fabuleuze trap en meesterlijk inzicht.
Een absoluut sieraad in de historie van het voetbal met een welverdiende plek in de galerij van VoetbalGlorie.

Estadio Mestalla, het imponerende stadion van Valencia CF

Mathieu Flamini: sportieve middenmoot, financiële wereldtop