in

Bramall Lane, een historisch podium in de Premier League.

Wie had er gedacht dat anno 2020 nog steeds gevoetbald wordt in het oudste stadion ter wereld? Het is bijna niet te bevatten dat in het huidige voetbal, vooral in de grootste competitie van de wereld, nog gespeeld kan worden in de historische voetbalstadions. De ene na de andere club zet alles op alles om te kunnen verkassen naar een nieuw stadion. Bij de iconische club Sheffield United knijpen ze hun handjes dicht met deze ongekende voetbal parel uit 1855: Bramall Lane.

Niet alleen werd Sheffield in de 19e eeuw bekend vanwege de staalproductie, ook de opening van het Bramall Lane stadion was een hoogtepunt deze eeuw. Waar de huidige invulling van het stadion voornamelijk bestaat uit de thuiswedstrijden van Sheffield United, was het in eerste instantie het strijdtoneel van lokale cricketwedstrijden. Pas later in de 19e eeuw werd hier ook het voetbal aan toegevoegd. Deze combinatie maakt dat Bramall Lane eén van de twee stadion is waar zowel een interland van Engeland, cricketwedstrijd als de FA cup finale gespeeld is.

Toen in 1966 een nieuwe tweeledige tribune werd geopend in het stadion ontstond er een vrij opmerkelijke situatie. Doordat het stadion ook nog steeds werd gebruikt voor cricketwedstrijden, was het veld uiteindelijk dubbel zo lang als een regulier voetbalveld. In de praktijk resulteerde dit in dat één helft van het stadion leeg was. Dit veranderde ruim 9 jaar na dato, vanaf dat moment was Bramall Lane een volwaardig voetbalstadion.

Tegenwoordig worden de toeschouwers in het stijf-uitverkochte Bramall Lane vermaakt met typisch Engels kick-and-rush voetbal en galmt het ‘Chip Butty’ lied hard door het stadion wanneer de spelers aan de thee gaan.

Tim “The Machinegun” Wiese

De ruige carrière van Andy van der Meijde