in

Cultheld Pa-Modou Kah

Pa Modou Kah (l) van Roda in duel met Luc Castaignos van Feyenoord. (FOTO ANP)Beeld ANP

Er zijn een aantal spelers die bij iedereen in Nederland in het geheugen gegrift staan. Zodra de vraag komt: ‘Wie is de beste Nederlandse voetballer aller tijden?’, dan volgt al snel het antwoord Johan Cruijff. Wie maakte het fabuleuze doelpunt in de EK Finale van ‘88 tegen de Sovjet-Unie? Marco van Basten. Deze namen worden voornamelijk onthouden als gevolg van sportieve successen en hoogtepunten, maar er zijn ook spelers die door een absolute cultstatus hun stempel hebben gedrukt op het Nederlandse voetbal. Pa-Modou Kah is zo’n speler. Hij speelde jarenlang in de verdediging van Roda JC en wist gedurende deze periode de harten te veroveren van vele Nederlanders door zijn houding op- en buiten het veld. We blikken graag terug op de geniale momenten van Kah, de eeuwige cultheld van de club uit Kerkrade.

Zijn carrière in Nederland bij Roda JC

De verdediger werd geboren in Banjul (Gambia), maar kreeg op jonge leeftijd al te maken met een verhuizing naar het buitenland. Op zijn achtste verhuis hij naar Noorwegen en uiteindelijk speelt hij ruim 70 wedstrijden in Zweden en Noorwegen alvorens hij een transfer maakte naar Roda JC uit Kerkrade. De club speelde op dat moment een bescheiden rol in de Eredivisie, waarbij het ene weekend verrassend gewonnen kon worden van PSV, maar het weekend erna een trieste nederlaag volgde tegen een laagvlieger. Een perfecte afspiegeling van de Eredivisie dus: onvoorspelbaar.

Tijdens zijn eerste seizoen speelt de verdediger 16 wedstrijden, maar na zijn debuutseizoen doet zich een tragisch incident voor. Op het moment dat Kah samen met zijn vriendin, een neef en een vriend in de auto zit en remt voor een wegcontrole, reageert de bestuurder achter hun te laat en ramt vol in op de auto van het viertal. Kah zelf komt er goed vanaf met enkele schrammen en een aantal blauwe plekken, maar zijn vriendin komt tragisch genoeg om het leven door de harde klap. Na het ongeluk wordt er in de eerstvolgende wedstrijd van Roda wordt er stilgestaan bij het verlies met een indrukwekkende minuut stilte. Tegenstander op dat moment is het grote PSV en het is dus niet heel gek dat er ook een tegendoelpunt wordt geïncasseerd. Arouna Koné werkt de bal in het doel, maar neemt vervolgens de vrijheid om met een bedrukt ondershirt zijn medeleven te tonen aan opponent Kah. Desondanks geeft de scheidsrechter van dat moment, Björn Kuipers, toch een gele kaart aan de aanvaller. Deze keuze leidt tot veel ophef bij de sportcommentatoren, maar Kuipers geeft ook na afloop aan dat hij bij zijn keuze blijft aangezien het onderdeel is van de spelregels. 

Niet alleen aan het begin van zijn periode in Kerkrade krijgt de verdediger een zwaar verlies te verwerken, maar ook in een later stadium verliest een hij een persoon die hem dierbaar is. Kah was altijd goed bevriend met Cheick Tioté, maar de oud-middenvelder van o.a. Roda JC, Fc Twente en Newcastle United overleed in 2017 plotseling aan de gevolgen van een hartaanval. “Cheick was echt een karaktermens, een pure winnaar. Net als ik een familieman. Ik kan het nog steeds niet begrijpen. Ik zat op een warme zonnige dag op het terras in het centrum van Vancouver met Marcel de Jong samen, met wie ik bij Roda heb gevoetbald. We keken elkaar op een gegeven moment met tranen in de ogen aan en beseften dat hij er niet meer is. Onvoorstelbaar”, vertelt de verdediger. 

In de jaren erna groeit Kah uit tot een gewaardeerde kracht in de verdediging en weet hij ook op sportief vlak een status af te dwingen waarbij aanvallers toch zichzelf achter de oren krabben. De verdediger speelt in totaal 207 wedstrijden voor de club uit Kerkrade en speelt gedurende zijn verblijf samen met andere Roda legendes als Ger Senden, Boldizsár Bodor, Sekou Cissé en Davy de Fauw. De verdediger weet helaas geen zilverwerk te bemachtigen met zijn Roda, maar aan mooie herinneringen geen gebrek met deze temperamentvolle Noorse Afrikaan.

Kah, een voetballer vol emotie

Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen is het geen geheim dat Pa Modou Kah op momenten dat de spanning te snijden was, zijn hoofd er niet meer bij kon houden. Sportief sterke momenten werden afgewisseld met de domste rode kaarten of klungelige acties in het veld. 

Zo krijgt hij het in één van de toppers tegen Ajax aan de stok met de weergaloze Wesley Sneijder, die uiteraard niet bekend staat om zijn lengte en fysieke gesteldheid. Op het moment dat de spelers uit elkaar gehaald worden schreeuwt Kah de legendarische woorden: ‘Ga naar je kleedkamer, smurf!’. 

Niet alleen tegenstanders, maar ook teamgenoten kregen soms te maken met het temperament van Kah, zo ook keeper Bram Castro. Nadat spits Luis Suarez de 2-1 binnenkopt en met een grote grijs wil omkijken naar zijn teamgenoten, ziet hij dat de verdediger van Roda JC naar zijn keeper toe rent om deze even goed de waarheid te vertellen. Uiteindelijk moeten de twee kemphanen uit elkaar gehaald worden door scheidsrechter Dick Jol, wat uiteraard voor leedvermaak zorgde bij het publiek. 

De reactie van Kah was ook wel typerend voor zijn karakter, namelijk van absolute chaos naar ware rust. “Ik verwachtte dat de keeper de bal zou pakken en toen hij dat niet deed, was ik een beetje boos. Maar wat gebeurd is, is gebeurd. Ik heb hem niet geslagen en dat zal ik ook nooit doen. Dit soort dingen gebeuren nu eenmaal in het voetbal”, aldus de verdediger.

Tenslotte zijn het niet alleen tegenstanders of medespelers waar Kah zijn eerlijkheid aan laat blijken, maar ook de trainer moest hier aan geloven. 5 minuten voor tijd roept Harm van Veldhoven de verdediger bij zich om zo de eigen verdediging dicht te timmeren, maar de trainer van dat moment krijgt een verrassende reactie. Kah weigert om in te vallen en noemt het respectloos en zinloos dat hij nog het veld in moet voor slechts enkele minuten. De verdediger houdt voet bij stuk en blijft met zijn grote ogen en stugge houding op de bank zitten. 

Toen Kah zijn laatste seizoen in ging bij de club uit Kerkrade werd op een spectaculaire manier afscheid genomen. Na een prachtige omhaal van Kah valt de 5-0 binnen tegen VVV en de beelden van dit doelpunt gingen in een recordtijd de wereld over. Niet alleen het doelpunt was een absolute schoonheid, maar ook de manier van juichen was om in te lijsten. Van gekkigheid weet Kah niet hoe hij moet juichen, dus besluit hij om als een grote jongen iedereen zijn hand te vragen als bedankje voor dit prachtige doelpunt. 

Met een emotionele brief richting zijn eigen dochter op social media neemt Kah vervolgens afscheid van de club uit Kerkrade, om vervolgens te gaan cashen in Qatar. Via een omweg komt hij uiteindelijk terecht in Amerika, waar hij speelt voor respectievelijk de Portland Timbers en Vancouver Whitecaps. Tijdens zijn verblijf in Amerika mocht hij in de herfst van zijn carrière nog aantreden tegen grote namen als Frank Lampard en Andrea Pirlo, wat toch wat toch een geheel ander niveau is als dat hij gewend was in Qatar. 

Bij laatstgenoemde club blijft de oud-speler hangen in de rol als assistent van het tweede elftal, terwijl hij druk bezig is met het behalen van de juiste papieren om zelf het trainersvak te kunnen uitoefenen. Of hij terugkeert naar Nederland weet hij nog niet, vertelt hij in een interview met Vice Sports: “Ik heb nog steeds contact met mensen bij de club en heb een goede band met de supporters. Maar goed, eerst maar eens aan het einde van het seizoen kijken wat er hier in Canada gaat gebeuren. Ik zou er zeker voor open staan om bij Roda trainer te worden.”

Vooralsnog hoeven we de oud-verdediger dus nog niet terug te verwachten op de Nederlandse velden. Laten we de leuke herinneringen aan deze cultheld koesteren en hem met een warm applaus verwelkomen zodra hij weer een voetstap zet op Nederlandse bodem.

Afonso Alves: Braziliaans wonder in het hoge noorden

Tukker in hard en nieren: Jeroen Heubach