in

Cultheld Sjaak Polak

„Gewoon je helm opzetten en je motor starten, da’s het enige wat je kan doen tegen die gasten.”

Één van de vele quotes van de Nederlandse voetballegende Sjaak Polak. De gepensioneerde voetballer runt op dit moment zijn eigen bedrijf in voetbalclinics, maar in de rubriek ‘Vergane Glorie’ staan we graag nog een keer stil bij de kleurrijke carrière van de Hagenees.

De carrière van Sjaak begon in het mooie Scheveningen en nadat hij deze club in het seizoen ‘96-97 algeheel amateurkampioen had gemaakt, werd hij opgepikt door eerstedivisieclub Excelsior. Na een aantal jaren te hebben gespeeld bij de Kralingse club, volgden ook transfers naar respectievelijk FC Twente, ADO Den Haag en Sparta. Gedurende zijn periode bij de club uit Enschede pakte hij de enige prijs uit zijn carrière nadat hij in de bekerfinale een strafschop benutte tegen PSV. Naast rake uitspraken buiten het veld, werd Polak ook voornamelijk bekend binnen het veld vanwege rake strafschoppen en vrije trappen.

Na een aantal mislukte stages bij een paar buitenlandse clubs, probeerde Sjaak het bij Maccabi Tel Aviv. Om te mogen spelen voor de Israëlische club moest hij zijn paspoort inleveren en een halfjaar in militaire dienst. Vervolgens kon hij via zijn (Joodse) overgroot opa een Israëlisch paspoort krijgen waardoor hij niet meer als buitenlander gezien zou worden. Heel verrassend: Sjaak Polak weigerde.

Nu denk je vast: “Wat is er nu zo bijzonder aan meneer Polak?” Het zijn de vaak filosofische uitspraken die hem tot een ware persoonlijkheid maakte in het Nederlandse voetbal. Weinig mensen kunnen mooier reageren na net met 6-0 te zijn weggespeeld door de koploper of juist met 2-1 winst van het veld te stappen als underdog.

Nuchterheid en eerlijkheid zijn twee kernelementen in interviews met Sjaak. Zo maakte hij in een van zijn wedstrijden een wondergoal van ruim buiten het 16-meter gebied, waarna hij reageerde: ‘Ik mikte op het reclamebord, maar hij vloog er aardig in’. 

De Hagenees kwam niet alleen in het nieuws vanwege zijn rake uitspraken, ook de andere kant van Sjaak kwam naar boven. Zo eerlijk als hij is heeft hij hier zelfs een boek over geschreven, genaamd ‘Even Serieus’.
Hierin komt onder andere zijn moeilijke jeugd naar voren en daarnaast zijn strijd om toegelaten te worden tot de trainerscursus van de KNVB.

Na het niet behalen van de noodzakelijke toetsen reageert Sjaak dan ook weer typiscn op z’n Sjaak’s: “Moet ik op een scherm vierkantjes in rondjes zitten schuiven en rekensommen maken, terwijl er rechtsboven in de hoek een tijdsbalk loopt. Daar word je helemaal krankjorum van”, bromde Polak tegenover Voetbal International.”

Wellicht niet de allerbeste voetballer in de galerij van VoetbalGlorie, maar Sjaak Polak behoort met zekerheid tot één van de sieraden in het Nederlandse Voetbal.

“Het Beest” Diego Costa

De harde kern van Legia Warschau