in

David Beckham, een icoon in de sportwereld.

Magi Haroun/Shutterstock

Er zijn maar weinig sporters op de planeet die zowel tijdens als na hun actieve loopbaan een ware iconen status hebben verworven. Eén speler die zich wel in dit rijtje mag scharen is voormalig topvoetballer David Beckham. De Engelsman stond voornamelijk bekend om zijn fantastische spelinzicht en mooie traptechniek. We blikken terug op de sportieve hoogtepunten en nemen je mee in de ontwikkeling van het merk David Beckham.

Debuut voor zijn jeugdliefde

Nadat Beckham in 1991 een stage contract ondertekende bij de Engelse grootmacht uit Manchester, zou een periode volgen van ongeveer 12 jaar waar o.a. door het goede spel van de middenvelder vele prijzen werden binnengesleept. In een periode waarin hij samenspeelde met legendes als Ryan Giggs, Paul Scholes, Nicky Butt en de gebroeders Neville won hij zes Premier League titels, één Champions League en daarnaast de wereldbeker voor clubteams. The ‘Class of 92’ zou nog jarenlang aan elkaar verbonden blijven door een gezamenlijke investering in de Engelse laagvlieger Salford City.

David ‘Galactico’ Beckham

Met het karakter en uiterlijk van een ware ‘Galactico’ was het niet geheel onverwachts dat Beckham in 2003 tekende bij het grote Real Madrid. Zijn periode in de Spaanse hoofdstad was tevens ook het startsein van het merk Beckham, wat begon uit te groeien tot een op zichzelf staand bedrijf. De tours van Real Madrid naar de oostelijke regionen zorgden ervoor dat de Engelsman fors aan populariteit begon te winnen. Ondanks dat Beckham samenspeelde met ware grootheden als Luis Figo, Roberto Carlos, Zinedine Zidane, Raúl en Ronaldo wist het sterrenensemble slechts twee grote prijzen te pakken: één keer de Primera Division en één keer de SuperCup. 

Ook techgigant Google gaf aan dat de populariteit van de Engelsman enorme vormen begon aan te nemen. Volgens de zoekmachine was er in het seizoen 2003/2004 geen sport onderwerp waar zoveel op gezocht werd als op David Beckham.

The American Dream

Na een sportief zwak seizoen in Madrid, besloot Beckham in 2007 te tekenen voor één van de grootste deals van zijn level. Ook op het westelijk halfrond ging men kennismaken met meneer Beckham. Met een een contract, ter waarde van 250 miljoen dollar, tekende hij bij de Amerikaanse topploeg LA Galaxy.  Al kort na de aankondiging was het ‘Beckham-effect’ al zichtbaar: binnen 48 uur stond de teller van het aantal verkochte seizoenkaarten al op ruim 5.000.  Beckham zelf liet er ook geen gras over groeien. Samen met zijn vrouw Victoria kocht hij een villa in Beverly Hills ter waarde van ruim 22 miljoen dollar. Zijn komtst naar de VS bleef ook niet onopgemerkt voor andere Amerikaanse sterren. Acteur Tom Cruise besloot om de Engelsman te verwelkomen met een ultiem groot ‘Welcome to LA’ feest. 

Op sportief vlak wist Beckham ook zijn stempel te drukken. In zes seizoenen tijd wist hij als aanvoerder twee landstitels en twee keer de beker te veroveren. Zijn grootste status in LA werd nog extra benadrukt door de club aangezien men aankondigde een standbeeld te gaan plaatsen van de Engelsman, welke in 2019 werd onthuld.

Het afscheid en vervolg

Na zijn Amerikaanse avontuur besloot Beckham afscheid te nemen van het voetbal op de Europese velden, namelijk bij de Franse topclub Paris Saint Germain. Met een contract van een half jaar, waarbij hij zijn volledige salaris aan een goed doel schonk, veroverde hij de landstitel. Tijdens zijn afscheidswedstrijd volgde een publiekswissel waarbij de emoties hoog op liepen. Zowel medespelers als tegenstanders namen de tijd om de Engelsman te bedanken voor zijn kunsten en onder luid applaus stapte de middenvelder voor de laatste keer van het veld af. Nadat hij in 2013 officieel zijn schoenen aan de wilgen had gehangen, begon de Engelsman verder te bouwen aan zijn imperium buiten het veld.

Zijn verblijf in de VS had de Engelsman uiteraard de nodige connecties opgeleverd en mede hierdoor konden lijntjes uitgezet worden voor interessante en zeer lucratieve projecten. Zo debuteerde hij als acteur, lanceerde hij op grote schaal een eigen parfumlijn en kondigde hij als medeoprichter de geboorte aan van een nieuwe club in de Amerikaanse competitie: Inter Miami FC.

‘Een eigen voetbalclub runnen? Waar haalt die jongen het geld vandaan’, hoor ik je denken. Zoals bekend bij velen zijn de salarissen van profvoetballers nooit misselijk geweest, maar Beckham heeft er tijdens zijn loopbaan nooit krap bij kas gezeten. Door alle lucratieve deals die Beckham heeft gesloten met sponsoren, voormalig werkgevers en eigen merklijnen word zijn vermogen geschat op meer dan 400 miljoen..and still counting.

Met zijn glorieuze sportieve carrière en bekendheid buiten het veld behoort Beckham tot de absolute elite van de sportwereld. Een welverdiend plekje in de galerij van Voetbalglorie.com.

De Ultra’s van Galatasaray

Estadio Mestalla, het imponerende stadion van Valencia CF