in

De harde kern van Legia Warschau

Legia-fans staan tegenover de politie tijdens een duel met Zorja Loegansk in 2015 GETTY

De fans van Legia Warschau bewijzen regelmatig dat het niet persé nodig is om een extreem grote voetbalclub te zijn om te beschikken over een zeer fanatieke aanhang. De supporters uit de hoofdstad van Polen staan voornamelijk bekend om hun uitbundige sfeeracties, maar daar tegenover staan ook de momenten dat er regelmatig ophef is over wat de fans allemaal uitspoken. VoetbalGlorie neemt je mee in het het verhaal van deze ‘hardleerse’ supportersgroep.

De harde kern van Legia Warschau heeft een reputatie in zowel binnen- als buitenland. ‘Zyleta’ heten de hartstochtelijke fans, oftewel Het Scheermes. Ze worden vaak geroemd vanwege hun indrukwekkende en soms hilarische sfeeracties, maar maken zich ook geregeld schuldig aan racisme en vandalisme.

Het is 16 februari 2017 als ongeveer 30 feestvierende Ajax supporters worden aangevallen door een grote groep Legia-fans in een kroeg net buiten het centrum van Warschau. Er vallen geen gewonden, maar dat is een vrij groot wonder. De supporters uit Polen schijnen o.a. benzine, fakkels en pijl & boog bij zich te hebben gedragen. Het plaatselijke café werd volledig gemolesteerd moest noodgedwongen de deuren sluiten.

Robert Maaskant was tussen 2010 en 2011 trainer bij Wisla Krakau en kan zich de uitwedstrijden bij de grote rivaal Legia nog wel herinneren. “Maar we hebben daar nooit problemen gehad. Er is daar zoveel politiebegeleiding en de supporters werden enorm afgeschermd. En de Poolse politie is ook niet de Nederlandse politie. Die staan daar met 1.500 man in militaire uitrusting klaar.” 

“De Poolse fans zijn een stuk meedogenlozer dan in Nederland”, vervolgt Maaskant. “Het zijn echte vechtersbazen en grote gasten die vechtsporten beoefenen. Ze hebben vaak grote inspraak binnen de club. Als ze het ergens niet mee eens zijn, denderen ze het stadion binnen en eisen ze dat ze hun zin krijgen.”

Het moge duidelijk zijn: voetbalvandalisme is in Polen nog wel een dingetje. Waar hooliganisme in bijvoorbeeld Engeland en Nederland in de jaren tachtig meer en meer afnam, bleven landen als Polen en Rusland achter. Het toenmalige communistische regime reageerde vaak op een meedogenloze manier op enige opstandigheid en als er al incidenten waren, werden die grotendeels in de doofpot gestopt.

Tegenwoordig is dat anders en de Legia-fans zijn daarin vaak een terugkomend onderwerp van gesprek. In 2007 werd de club door de UEFA al eens voor een jaar uitgesloten van Europees voetbal na hevige ongeregeldheden tijdens een wedstrijd in Litouwen en regelmatig moet de club in thuis- of uitwedstrijden aantreden zonder eigen aanhang.

Tijdens de voorronden van het Europa League seizoen in 2019 probeerden de fans te provoceren op een minder gewelddadige manier. Bij de uitwedstrijd tegen Rangers FC werd een groot spandoek getoond van Johannes Paulus II, het Poolse hoofd van de katholieke kerk 1978 en 2005. Rangers en Celtic hebben een sterke protestantse achtergrond. Opnieuw een voorbeeld van het feit dat Legia fans erg ver willen denken om de tegenpartij te beïnvloeden 😉

Cultheld Sjaak Polak

Adriano Leite Ribeiro