in

De Kungfu-Kick van Eric Cantona in ’94-95

Header photo via At The Match

Eén van de meest memorabele sportmomenten in de historie van het voetbal doet zich voor in het seizoen ‘94-’95 op Selhurst Park in Londen. Over het algemeen is dit niet het stadion waar het meest sprankelende voetbal van de Engelse velden wordt gespeeld, maar dit incident doet zich ook niet voor op het veld, maar er buiten. Fransman Eric Cantona loopt namelijk het veld af nadat hij van het veld is gestuurd, maar niet voordat hij Crystal Palace supporter Matthew Simmons naar het hoofd vliegt met een ware kung-fu-kick. 

Enfant terrible

Wie dacht dat dit het enige moment is geweest dat Cantona zijn beeld op zwart ging, komt van een koude kermis thuis. De oud aanvaller stond er in zijn carrière om bekend zichzelf wel eens te misdragen. Laten we even kort stilstaan bij een aantal noemenswaardige gebeurtenissen uit de loopbaan van “The King”. 

1987: Spelend bij AJ Auxerre slaat Cantona zijn eigen keeper (Bruno Martini) een blauw oog. Hij krijgt van de club een boete opgelegd.

1988: Voor een aanslag op Michel Der Zakarian wordt hij deze keer voor drie maanden geschorst door de Franse voetbalbond.

1989: Ook gedurende zijn periode bij Olympique Marseille weet Catona op een negatieve manier in het nieuws te komen. Nadat hij een bal keihard het publiek inschiet vanwege een matige wedstrijd, wordt hij door zijn coach naar de kant gehaald. Al lopend naar de zijlijn gooit hij zijn shirt nog richting de scheidsrechter van dat moment. Dit gedrag schiet voorzitter Bernard Tapie in het verkeerde keelgat en hij besluit de Fransman voor een ruime maand te schorsen. Niet veel later zal Cantona de overstap maken van Marseille naar Bordeaux, wat hem overnam in de vorm van een huurdeal.

1990: Tijdens zijn verblijf in Frankrijk is Eric Cantona in de race voor een serieuze prijs, namelijk de prijs voor de meeste dagen aan schorsing. Ook in het Franse Montpellier gaat het namelijk fout. In de kleedkamer krijgt hij het aan de stok met zijn teamgenoot Jean-Claude Lemoult. Waar normaliter voetballers het houden bij een kleine duw- en trekpartij, is Cantona toch uit een ander hout gesneden. Hij gooit zijn voetbalschoen keihard in het gezicht van Lemoult. Resultaat? Opnieuw een maand schorsing. 

1991: Ook scheidsrechters kregen het regelmatig te verduren van Cantona. In een wedstrijd tegen laagvlieger Nimes zit de Fransman weer eens niet helemaal op één lijn met de leidsman. Hij gooit de bal naar de scheids, krijgt rood, en moet tevens voorkomen voor een commissie van de Franse voetbalbond. Hij krijgt aanvankelijk een maand schorsing opgelegd. Cantona zou Cantona niet zijn als hij hier nog wat extra werk van zou maken. Hij besluit in beroep te gaan, maar dan niet op de normale manier. Elk commissielid krijgt een flinke dosis aan scheldwoorden over zich heen. Waar Cantona dacht dat dit de straf minder zou maken, besluit de commissie anders. Zijn straf wordt namelijk verdubbeld, opnieuw een maandenlange schorsing dus.

De overstap naar Engeland

Cantona zijn reactie loog er niet om. Hij besloot de eer aan zichzelf te houden en per direct te stoppen met voetbal. Inmiddels had de Fransman wel een flinke fanbase opgebouwd en die smeekten hem om weer terug te komen. Hij kwam terug, maar niet naar Frankrijk. Hij besloot om zijn geluk te gaan beproeven in het regenachtige Engeland, namelijk bij Leeds United. Uiteindelijk zou dit op sportief vlak één van de beste keuzes ooit zijn uit zijn loopbaan, aangezien dit de start was van een glorieuze periode.

Bij ‘The Whites’ wist Cantona de verhaallijn om te draaien en ervoor te zorgen dat het een keer over zijn voetballende kwaliteiten ging. Voetbalminnend Engeland begon respect te krijgen voor ‘The King’ en niet alleen supporters, maar ook coaches waren onder de indruk. Niet de minste overigens, aangezien Sir Alex Ferguson besloot een gokje te wagen en Cantona naar het grote Manchester United te halen. Dit bleek achteraf een gouden zet te zijn. Niet alleen bleek Cantona een ware doelpuntenmachine te zijn voor ‘The Reds’, hij gaf ook jonge spelers een podium en liet vaak teamgenoten schitteren op het veld. Eén van zijn meest memorabele momenten is uiteraard de stift tegen Sunderland in 1996, waarbij hij zowel uit- als thuissupporters op de banken kreeg.  Niet alleen de stift was magnifiek, maar ook het juichen van Cantona verdiende een absolute schoonheidsprijs. Nadat hij de bal vanaf randje zestien over doelman Lionel Perez heen stiftte, keek hij met een stalen blik en zijn armen wijd om zich heen alsof hij dit kunstje dagelijks op de training liet zien. 

Tijdens zijn periode in Manchester weet Cantona niet alleen het publiek te vermaken met goals en assist, maar ook met prijzen. In totaal weet hij 4 keer de landstitel te bemachtigen en twee keer de FA Cup. Toch zal menig supporter terug denken aan het seizoen 1994-1995, waar de landstitel niet werd bemachtigd na een opvallende gebeurtenis waar Cantona bij betrokken was..

De karate kick die de wereld over ging

Het is januari 1995 als United aantreedt tegen middenmotor Crystal Palace. In principe een ‘walk in the park’ voor de Mancunians als je je bedenkt dat het team van dat moment bestond uit spelers zoals Ryan Giggs, Andy Cole, Roy Keane en Mark Hughes. Het bleek toch wat anders te gaan die dag.  Die middag had Cantona had erg lastig met verdediger Richard Shaw. Nadat de mandekker van Palace opnieuw een overtreding begaat op de Fransman, heeft hij blijkbaar een grens bereikt. Cantona is er klaar mee en begaat een fout op de Engelsman, waarna hij van het veld wordt gestuurd met een rode kaart. Onderweg naar de kleedkamer, waarbij hij dicht langs het publiek van Selhurst Park wandelt, spreekt één van de supporters van Crystal Palace hem aan. Matthew Simmons rende elf rijen naar beneden en slingerde Cantona de meest vreselijke verwensingen naar het hoofd.

“Fuck off back to France, you French bastard!” begon het vanaf de zijkant. Toen de interesse van Cantona eenmaal gewekt was volgde er nog wat andere verwensingen, gericht aan de moeder van de Fransman. Bij het horen van “French whore” was het hek helemaal van de dam. Cantona beukt er flink op in met een kungfu-trap en enkele rake klappen aan het adres van de arme Matthew.

Het moment waarop Cantona de controle over zichzelf verloor

Niet geheel verrassend volgde er een forse straf voor de aanvaller. Zijn eigen club was furieus en legde hem een boete op van £20.000 en op sportief vlak had United bij de FA aangegeven om Cantona niet meer op te nemen in de wedstrijdselecties. Inmiddels had Cantona uiteraard ook een naam opgebouwd bij de Engelse voetbalbond en dit wist de straf nog wat erger te maken. De Fransman werd voor ruim 8 maanden geschorst en mocht nog eens £10.000 betalen. Komt er nog eens bij dat hij ook gerechtelijk zich moet verantwoorden voor zijn vechtkunsten. De rechtbank is niet mals en veroordeelt de Fransman tot twee weken gevangenis. Door het betalen van zijn borgsom wordt de uitspraak later in beroep vervangen door 120 uur gemeenschapsdienst.

Uiteindelijk was de reactie van Cantona op zijn actie nog merkwaardiger dan de actie zelf. Tegenover de pers deed hij het lijken alsof men wel erg op zoek was naar sensatie. Hij sneert naar de pers met de volgende quote: “When the seagulls follow the trawler, it’s because they think sardines will be thrown into the sea. Thank you very much.”

Uiteindelijk zorgde de schorsing ervoor dat Cantona alleen dat seizoen niet de kampioentrofee kon optillen, een herinnering die nog veel supporters dwars zal zitten. Al met al wist de Fransman bij zijn terugkomst direct weer de vedette-rol op zich te nemen. Verrassend genoeg besloot Cantona, op dat moment 31 jaren jong, na het seizoen in 1997 zijn carrière te beëindigen. Na meer dan 140 duels, 84 goals, een fabuleuze karate schop en meer dan een handvol prijzen besloot Cantona om Manchester de rug toe te keren en zich bezig te gaan houden met hele andere dingen.

Na afloop van zijn carrière

Na het voetballen besluit Cantona om zich volledig te gaan richten op een carrière als filmster. Hij wist een rol te veroveren in meerdere films en commercials en werd zelfs benoemd tot ambassadeur van ‘Mooi voetbal’, oftewel Joga Bonito. Tijdens filmpjes van deze spelvorm kwam hij regelmatig in beeld met sterren zoals Cristiano Ronaldo, Ronaldinho en Zlatan. Na jarenlang rond gezworven te hebben in de filmindustrie, maakte Cantona in 2019 een opmerkelijke comeback in de voetbalwereld. Tijdens de loting van de Champions League in het seizoen 2019/20 in Monaco kreeg Cantona even het woord en de rest is geschiedenis. Tijdens zijn speech liet hij iedereen sprakeloos met een stuk uit het toneelstuk Koning Lear van Shakespeare. Elke grote naam uit de voetballerij die op dat moment aanwezig was in het luxe Monaco keek met open mond toe. Uiteindelijk sloot hij zijn speech af met de legendarische woorden: “I love football, thank you. “

Ondanks zijn geweldige voetbaltalent, zal menig liefhebber hem altijd blijven herinneren vanwege zijn moment op Selhurst Park. Eerlijk is eerlijk, Cantona heeft zijn plekje wel verdiend in de galerij van Voetbal Glorie. Wil je meer leuke spelersverhalen lezen? Neem een kijkje in onze rubriek.

nederland dames wk 2019

De Oranje Leeuwinnen pakken zilver op het WK van 2019

patrick pothuizen geel

Cultheld Patrick Pothuizen en zijn recordaantal kaarten