in

De magie van De Kuip

Het stadion waar al jarenlang de finale van de nationale Beker wordt gespeeld, het legioen samenkomt en wellicht binnen afzienbare tijd plaats gaat maken voor een nieuw stadion. De Kuip is al jarenlang een begrip in het Nederlandse voetbal en elke club vindt het zowel een kick als een straf om in het kolkende stadion te mogen spelen.

Het is elke keer een prachtig moment zodra de spelerstunnel open gaat en de 47.500 toeschouwers, verdeeld over 3 ringen, gaan staan voor hun lokale helden. 

De fanatieke aanhang is de spil in het sfeertje wat er hangt gedurende een wedstrijd van Feyenoord. Het is niet voor niks dat spelers als Ron Vlaar, Dirk Kuyt en Robin van Persie regelmatig volledig opgingen in de gespannen en uitgelaten sfeer van hun fans.

Onlangs kwam er een nieuwe doorbraak in de overgang naar een nieuw stadion, waarbij de laatste versie van het ontwerp zo goed als rond is. De eerste werkzaamheden moeten gaan plaatsvinden in april ‘21 en het eindresultaat moet volgens de kenners veel gelijkenissen gaan hebben met het huidige stadion.

Ondanks de altijd goede sfeer in deze voetbaltempel, verkeert het inmiddels 75-jarige stadion in anti-moderne toestand. Volgens het college van burgemeesters en de wethouders van Rotterdam was de overgang naar een compleet nieuw stadion de beste optie. 

De nieuwe Kuip moet bij het huidige jeugdcomplex Varkennoord komen te liggen en moet uiteindelijk plaats bieden aan 63.000 toeschouwers, 90 business units en 6300 business seats. Kosten? Ruim 300 miljoen euro. 

Met de mogelijke komst van dit nieuwe stadion gaan een hoop historische gebeurtenissen verloren. Wie herinnert zich niet de grote renovatie van het stadion in ‘94, de ontlading van Ron Vlaar na de gewonnen klassieker of de sfeer na het binnenhalen van de titel in 2017 (18 jaar sinds het laatste kampioenschap).

Laten we hopen dat we voor nu nog zo lang mogelijk kunnen genieten van de typische avonden in de historische Kuip en dat deze geroemde volksclub vele successen kan en mag behalen in hun nieuwe thuishaven.

Griffin Park, Brentford FC

“Het Beest” Diego Costa