Heung Min Son tijdens zijn traning in het leger
Son Heung-min AFP
in

De militaire dienst van Son Heung-min in 2020

Tijdens de corona crisis lag het wereldwijde voetbal volledig op zijn gat. Veel voetbalsterren kozen ervoor om te blijven trainen zodat ze bij de hervatting van het seizoen direct weer konden presteren. Andere spelers genoten van de tijd met hun familie. Heung Min Son had tijdens deze hectische periode heel andere dingen aan zijn hoofd. Hij vervulde namelijk zijn militaire dienstplicht in Zuid-Korea. De aanvaller van Tottenham Hotspur kreeg aanvankelijk dispensatie voor deze verplichting, maar keerde toch terug naar zijn geboorteland om aan zijn verplichtingen te voldoen. We nemen je mee in de unieke wetgeving van Zuid-Korea. 

Wetgeving van Zuid-Korea

Waar veel jongeren in Nederland zich gedurende hun achttiende levensjaar aan het oriënteren zijn op studies, het uitzoeken van een leuke vereniging of het uitstapje van het volgende weekend, gelden er in veel andere landen nog totaal andere regels. Zuid-Korea is één van deze landen. Het land van Moon Jae-in hanteert namelijk nog een vrij strenge dienstplicht. 

De dienstplicht of militaire dienst is de verplichting tot het tijdelijk vervullen van werkzaamheden door de bevolking zelf. De term wordt meestal gebruikt in militair perspectief, waarbij vaak jonge mannen het leger in gaan om te dienen voor hun thuisland. In principe dienen alle dienstplichtige mannen in het land twee jaar in dienst. Die wetgeving komt niet zomaar uit de lucht vallen. Na de oorlog met hun noordelijke buren is eigenlijk nooit echt de hand geschud op de vrede. De grens tussen deze twee landen is één van de meest zwaar bewaakte grenzen op de planeet en daar passen beide landen hun wetgeving ook op aan. Zuid-Koreaanse mannen moeten nu tussen hun achttiende en hun 28ste levensjaar 21 tot 24 maanden in dienst. Wie weigert kan maximaal drie jaar gevangenisstraf krijgen, in de praktijk is dat meestal achttien maanden. Noord-Koreanen moeten wel tien jaar in dienst.
Al met al ziet men wel in dat er steeds meer vraag komt naar alternatieve vormen van dienstplicht. Daarbij wordt gedacht aan werk in de opvang voor daklozen, in ziekenhuizen of gevangenissen.

Geen uitzonderingen voor sporters of artiesten

Eind 2019 kwam het nieuws naar buiten dat de Zuid-Koreaanse regering geen uitzonderingen wilde maken voor de nationale boyband BTS. Deze nationale helden begonnen aan hun reis in 2013 en groeiden uit tot één van meest spraakmakende boybands op de planeet. Ze wisten meerdere records op hun naam te zetten, zoals de meest bekeken video binnen 24 uur. Hun single ‘Boy with Love’ werd binnen 24 uur ruim 74,6 miljoen(!) keer gestreamd. Helaas voor de groep leidde deze knappe prestaties niet tot medeleven van hun eigen regering. Het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie kwam namelijk met de officiële mededeling dat er voor popsterren geen uitzondering wordt gemaakt. 

Voor topsporters gelden weer andere regels. Dat brengt ons bij het verhaal van Tottenham Hotspur aanvaller Son Heung-Min. Een gouden medaille behalen op een Olympisch podium of het winnen van de Asian Games is één van de manieren waarop een Zuid-Koreaan de oproep voor militaire dienst kan ontlopen. Laat dat nou net binnen handbereik liggen van de rappe vleugelflitser.

Winst op de Asian Games van 2018

Er zijn maar weinig finales geweest in de historie van het voetbal waar er nog meer op het spel stond dan alleen de eeuwige sportieve roem. In 2018 stond de finale op het programma van de Asian Games, waar het affiche tussen Japan en Zuid-Korea flink wat druk met zich meebracht. De politieke wetten rustten als bakstenen op de schouders van vele Zuid-Koreaanse spelers, aangezien ze met een winstpartij zichzelf zouden vrij spelen van hun militaire dienstplicht. 

De zenuwen waren duidelijk zichtbaar gedurende de wedstrijd tussen deze twee Aziatische grootmachten. Uiteindelijk kwam het aan op de extra speeltijd, waarin Zuid-Korea aan het langste eind trok. Lee Seung-woo en Hwang Hee-chan zorgden binnen 10 minuten voor een ongekende opluchting bij hun teamgenoten. In de slotfase wist Ueda nog binnen te schieten voor de aansluitingstreffer, maar de Zuid-Koreanen kwamen niet meer in de problemen en mochten zichzelf na het laatste fluitsignaal de winnaars noemen van de Asian Games 2018. Aanvoerder Son werd in de slotfase nog naar de kant gehaald om tijd te winnen en op dat moment was de aanvaller al zichtbaar emotioneel. Na het laatste fluitsignaal werd de grote ster op handen gedragen en kon er weer volop gelachen worden.

De terugkeer naar Zuid-Korea

Waar de ‘Spurs’ nog opgelucht adem haalden na het zien van de finale kregen ze in februari van 2020 alsnog een flinke klap te verwerken. Kort na de blessure van aanvoerder Harry Kane moest ook Heung Min Son het veld ruimen met een zware blessure. In de uitwedstrijd bij Aston Villa wist de aanvaller de winnende treffer voor zijn rekening te nemen, maar bij een ongelukkige val brak hij zijn arm. Als gevolg van de armbreuk moest Son wekenlang toekijken. 

Begin maart kwam echter de corona crisis om de hoek. Nadat o.a. Nederland en België ervoor kozen om de competitie volledig te schrappen, legde ook de Engelse voetbalbond de competitie stil. Nu het voetbal op zijn gat ligt en de aanvaller zelf herstelt van een armbreuk besloot de aanvaller om terug te keren naar Zuid-Korea voor zijn verplichte dienst. Niet voor 21 maanden, maar voor één maand. Met de corona crisis die op de loer licht moest Son in eerste instantie direct twee weken in quarantaine. Na afloop kon Son verder en de training op het eiland Jeju succesvol afronden.

Na ruim 3 weken kwam daar het verlossende nieuws, namelijk dat Son zijn militaire plicht succesvol had afgerond. De top aanvaller van Tottenham behoorde volgens Zuid-Koreaanse media tot de beste 5 uit een groep van 157 militairen en blonk uit op meerdere onderdelen zoals weerbaarheid en schieten. Een ongekend verhaal van één van de meest spraakmakende spelers in de Premier League van de afgelopen jaren. Laten we hopen dat deze militaire winnaarsmentaliteit van Son ook zijn ploeg verder gaat helpen naar nationale en internationale successen.

Wil je meer leuke spelers verhalen lezen? Neem dan een kijkje in één van onze rubrieken.

Op zoek naar jouw voetbalspullen? Je vindt ze hier!

patrick pothuizen geel

Cultheld Patrick Pothuizen en zijn recordaantal kaarten

Wayne Bridge vs. John Terry

Het ongemakkelijke onderonsje tussen Wayne Bridge en John Terry