in

De onvoorwaardelijke clubliefde van Francesco Totti

Waar tegenwoordig spelers hun clubkeuze baseren op waar men het dikste contract kan tekenen, zijn er hier en daar nog een aantal spelers die daadwerkelijk loyaal zijn aan hun club. Eén van deze clubiconen is Francesco Totti. De Italiaan speelde ongeveer 25 jaar in het eerste elftal van AS Roma. Na ruim 780 officiële wedstrijden en ruim 300 doelpunten besloot de aanvallende middenvelder zijn schoenen aan de wilgen te hangen. We blikken graag terug op de hoogtepunten van Totti gedurende 25 jaar AS Roma.

Rise of a legend

Francesco Totti is een kind van Rome. Hij wordt geboren op 27 september 1976 in Porta Metronia, een volkswijk in het zuiden van de Italiaanse hoofdstad. Totti begint met voetballen als hij 8 is bij Lodigiani. Zijn jeugdclub bereikt in 1988 overeenstemming met Lazio over de kleine Francesco, maar zijn ouders zijn duidelijk: niks ervan, er is maar één club voor jou. Ruim een jaar later komt de interesse van de andere grootmacht uit de Italiaanse hoofdstad, namelijk AS Roma. Het begin van een ongekende carrière. De keuze voor AS Roma kon ook niet uitblijven, aangezien Totti al vanaf zijn twaalfde vrijwel elke thuiswedstrijd aanschouwt samen met de andere leden van de Curva Sud. 

Op zestienjarige leeftijd mag Totti zelf zijn debuut maken in de met 0-2 gewonnen uitwedstrijd bij Brescia. Op dat moment was Totti nog niet één van de meest spraakmakende namen in de Serie A. Marco van Basten, Ruud Gullit, Paul Gascoigne en nog een aantal anderen maken op dat moment de dienst uit in de hoogste competitie van Italië. Francesco Totti wordt erg langzaam gebracht in zijn eerste twee seizoenen, waarin hij slechts 10 wedstrijden mag meedoen. De trainer op dat moment, Carlos Bianchi, wil hem zelfs verhuren aan competitie genoot Sampdoria. Het lijkt er op dat voorzitter Franco Sensi op dat moment de toekomstige waarde van Totti terugziet in een glazen bol: Totti blijft, Bianchi vertrekt. 

In de daaropvolgende seizoenen groeit Totti uit tot een gewaardeerde kracht en start hij vaker in de basis dan dat hij vanaf de bank begint. In het seizoen 1997/98 weet de aanvallend ingestelde Italiaan ook 13 keer het net te vinden en heeft hiermee een grote bijdrage in vierde plek die wordt behaald, 3 punten boven aartsrivaal Lazio Roma. Een succesvol seizoen voor de nog maar 21e jarige Totti. In het seizoen erna wordt hij gekroond tot aanvoerder van zijn ploeg en hiermee was hij de jongste vaste aanvoerder in de geschiedenis van de Serie A.

In oktober 1998 maakt hij onder Dino Zoff, de nieuwe bondscoach, zijn debuut voor Italië. In aanloop naar het EK van 2000, dat wordt gehouden in België en Nederland, wordt Totti ook steeds belangrijker voor de nationale ploeg. Hij blinkt uit bij het EK. In de halve finale tegen Nederland zet hij Edwin van der Sar voor schut in de Arena, door hem te verschalken met een perfecte Panenka. Ook Nederland kent Totti nu. In de finale tegen Frankrijk in De Kuip speelt Totti ook goed, maar de Europese titel gaat aan zijn neus voorbij.

De langverwachte landstitel

Na acht seizoenen zonder prijs, weet Totti met zijn Roma in het seizoen 2000/2001 zijn eerste en uiteindelijke enige landstitel binnen te halen. In dit seizoen staat Totti opgesteld achter topaanvallers Vincenzo Montella en Gabriel Batistuta en men weet in dat seizoen grote indruk te maken. Een titel van een sterk collectief, maar Totti is tegen die tijd al lang uitgegroeid tot het absolute boegbeeld van AS Roma. Na de landstitel kan hij niet meer stuk in Rome. Hij krijgt de liefkozende bijnaam Il Bimbo d’Oro, het Kind van Goud.

De lokroep van Real Madrid

Het goede spel van Totti bij Roma zorgde ervoor dat andere grootmachten zijn naam op een verlanglijstje noteerden. Real Madrid probeerde de Italiaan tot 3 keer toe naar de Spaanse hoofdstad te lokken, maar Totti bleef trouw aan zijn club. Zelfs een ruime verdubbeling van zijn jaarsalaris in Rome bleek hem niet over te kunnen halen. 

Ik was destijds dicht bij een transfer, aangezien ik graag voor een grote club wilde spelen die voor de hoofdprijzen speelt. Als ik naar Madrid was gegaan had ik nu drie keer de Champions League gewonnen, twee Gouden Ballen en heel veel andere prijzen. Maar ik ben blij met de keuze die ik gemaakt heb, al had ik graag twee of drie landstitels meer gewonnen”, aldus Totti in een voormalig interview met de Italiaanse media.

Ondanks zijn trouwe instelling zal Totti zich op sportief vlak nog wel eens achter de oren krabben. Vanaf het seizoen 2004/05 gaat het bergafwaarts met de sportieve prestaties van AS Roma en worden ze voorbijgestreefd door andere Italiaanse grootmachten als Internazionale, AC Milan en Juventus. De Romeinen plaatsen zich niet voor Champions League voetbal en alsof het nog niet genoeg is wordt vedette Totti ook nog eens met een gebroken been uit de wedstrijd geschopt in een competitiewedstrijd tegen Empoli. Het WK in Duitsland lijkt in groot gevaar voor de Italiaan en de hele bevolking lijkt in één keer verzeild te zijn geraakt in een ‘Totti fanclub. Er worden kosten noch moeite gespaard om de aanvallende middenvelder weer fit te krijgen. Niet alleen bondscoach Marcello Lippi en de burgemeester van Rome staan aan zijn operatiebed, ook Silvio Berlusconi, de toenmalig minister-president en voorzitter van AC Milan. Totti laat zich in interviews nooit onbetuigd met kritiek op het rijke noorden van Italië, maar blijkt nu toch in het hele land geliefd.

De grootste triomf van zijn carrière 

Ondanks de adviezen van de medische staf om het WK over te slaan, besluit Totti om wel af te reizen naar Duitsland. Hij is er op gebrand om successen te behalen met de nationale ploeg na de teleurstellingen in 2002 en 2004. Ondanks de negatieve sfeer in Italië vanwege het grote omkoopschandaal, lijkt de ploeg van Marcello Lippi zich hier als collectief niets van aan te trekken. Na een ijzersterke reeks in de groepsfase en knock-out fase weten ze de finale te behalen waarin Frankrijk de tegenstander is. Na een zenuwslopende finale weten de Italianen uiteindelijk na strafschoppen de Fransen te verslaan. Totti zelf speelt een kleinere rol in de finale, maar weet door zijn sterke optredens in de voorgaande wedstrijden opnieuw aan goodwill te winnen bij Italianen. 

Desondanks besluit de inmiddels 29-jarige Italiaan na dit toernooi afscheid te nemen als international, zodat hij zich volledig kan focussen op zijn club carrière. Het lijkt alsof deze beslissing hem zeer goed heeft gedaan, aangezien het daaropvolgende seizoen zijn meest productieve seizoen wordt van zijn gehele loopbaan. Totti heeft inmiddels de transformatie gemaakt van aanvallende middenvelder naar diepe spits en dit blijkt een goede keuze te zijn geweest. 15 seizoenen op het hoogste niveau van Italië, een aantal flinke blessures en een pas gewonnen WK hebben er wel ingehakt bij de Italiaan, die slimmer is gaan spelen. Geen kilometervreter meer op het middenveld, maar een sluwe vos in de punt van de aanval. Totti weet zijn succesvolle seizoen, waarin hij 26 goals scoort, helaas niet te bekronen met de Scudetto door een tweede plek in de Serie A. Een individuele prijs wordt wel in de wacht gesleept, aangezien hij Europees topscorer wordt. Dit aantal had echter nog veel hoger kunnen uitvallen, aangezien Totti zeven(!) strafschoppen mist. 

Al met al weet hij tussen 2000 en 2010 diverse records op zijn naam te schrijven. Niet alleen qua hoeveelheid wedstrijden, maar ook door het scoren van goals komt Totti in een illuuster rijtje te staan met helden van de Italiaanse competitie. 

Van basisklant naar supersub

In de laatste jaren van zijn dienstverband bij AS Roma wordt Totti steeds meer verbannen naar de bank. Het speeltempo wordt elk jaar sneller en Totti elk jaar wat ouder. Samen collega-legende Daniele Rossi zitten ze regelmatig de toekomst van Roma te aanschouwen vanaf de reservebank. Waar Totti in het begin regelmatig in de clinch lag met trainers over zijn nieuwe rol, begon hij het in de loop van de jaren steed meer te accepteren. Met nieuwe aanvalsleiders als Edin Dzeko heeft Roma een nieuwe goaltjesdief in handen en twee statische spitsen naast elkaar opstellen vond men wat te gortig bij Roma. Met de ambitie op zo lang mogelijk te kunnen blijven spelen op het hoogste niveau met nog enigszins stabiele knieën werd Totti gedwongen om speeltijd in te leveren. De aanvaller leverde, ondanks minder speeltijd, niet in op zijn status bij de Romeinse bevolking. In meerdere wedstrijden weet Totti alsnog beslissend te zijn. Door de jaren heeft heeft de Italiaan een inzicht ontwikkeld voor ruimte met daarbij een perfecte timing. De jonge verdedigers weten geen raad met het icoon Totti in de voorhoede, waardoor hij ook in de herfst van zijn carrière nog de nodige doelpunten weet mee te pikken.

Uiteindelijk zet Totti na ruim 25 jaar bij AS Roma een punt achter zijn carrière. In totaal speelt hij meer dan 600 wedstrijden voor de club en scoort hij 250 doelpunten. Na zijn spelerscarrière krijgt hij een rol binnen de club als technisch directeur, maar deze functie laat hij vrij snel los. Oorzaak hiervan is de stugge relatie met voorzitter Pallotta. De hondstrouwe Totti, die een been zou afhakken voor zijn eeuwige liefde, heeft het idee dat de voorzitter de club puur als speeltje en project ziet, zonder daarbij ook maar enig oog te hebben voor de iconen, fans en spelers van de club. Ondanks een jarenlang dienstverband is er van deze clubliefde nu weinig over, mede door de aanwezigheid van Pallotta. 

Anything else?
Tijdens de carrière van Totti was het niet alleen rozengeur en maneschijn. Totti zal niet alleen herinnerd worden om zijn absolute iconen status bij de Romeinse club, maar ook door het voorval met collega Christian Poulsen. De oud Ajacied raakte in conclaaf met Totti tijdens de EK wedstrijd tussen Italië en Denemarken. Het Italiaanse temperament en de winnaarsmentaliteit van Totti kwamen hier duidelijk naar boven. Zijn ploeg stond namelijk al op de rand van uitschakeling. Poulsen dacht misschien van Totti af te zijn, maar werd kort na het onderonsje getrakteerd op een flinke klodder spuug in zijn nek. 

Toch zal iedereen bij het noemen van de naam van Totti altijd denken aan zijn jarenlange dienstverband bij AS Roma. Zijn naam zal altijd aan de club verbonden blijven, of dit nou in positieve of negatieve zin is. Zijn naam zal voor altijd verbonden zijn aan AS Roma en de stad Rome. Sempre lui, altijd weer hij.

De legendarische inworp van Rory Delap

Van talent bij NAC, naar multimiljonair in Qatar: Anouar Diba