in

De roekeloze carrière van Glenn Helder

Foto: © Pro Shots

Tegenwoordig verschijnt oud-voetballer Glenn Helder veelal met een glimlach op de TV in diverse programma’s, maar dat is wel eens anders geweest. De voormalig speler van o.a. Sparta, Vitesse en Arsenal kwam tijdens en na zijn sportieve carrière in diepe problemen als gevolg van zijn gokverslaving. Een gokverslaving, een zelfmoordpoging en een gevangenisstraf, het leven van oud-voetballer Glenn Helder is turbulent te noemen. We blikken terug op de hoge pieken en diepe dalen in zijn carrière.

Jeugdige Helder

Toen Glenn Helder in zijn jeugd begon te voetballen bij lokale trots Oranje Groen in Leiden werd al snel duidelijk dat hij een aardig balletje kon trappen en net wat beter was dan zijn leeftijdsgenootjes. Ook op latere leeftijd liet hij mooie dingen zien, maar dan bij een andere club uit leiden, namelijk UVS. Hier begon de aanvaller pas echt te schitteren en dat bleef de gehaaide scouts van professionele clubs niet onopgemerkt. Grootmacht Ajax zag het wel zitten in de jeugdige Glenn en nam hem op in de jeugdopleiding. Waar veel talenten in de jeugdopleiding van de Amsterdammers nog een volwaardige kans krijgt in het eerste elftal, was dit niet het geval voor Helder. Via een omweg werd de aanvaller uiteindelijk opgepikt door Sparta Rotterdam, waar hij op 21-jarige leeftijd in het seizoen 1989/90 zijn profdebuut maakte. Na ruim 4 seizoenen in Rotterdam maakte hij de overstap naar Vitesse, op dat moment een stabiele middenmoter in de Eredivisie. Tijdens zijn periode in Arnhem wist Helder zelfs te schoppen tot het Nederlands elftal, waar hij onder bondscoach Guus Hiddink tot 4 wedstrijden kwam. 

Overstap naar Arsenal in Engeland

Op 26-jarige leeftijd maakte Helder uiteindelijk de overstap naar het grote Arsenal in Engeland, waar hij zou gaan samenspelen met grootheden als Dennis Bergkamp en Ian Wright. Met de transfersom was ruim 5 miljoen gulden gemoeid, een absolute klapper voor de club uit Arnhem. Niet alleen de transfersom was in die tijd van een ongekende hoogte, ook het salaris van Helder loog er niet om. Hij tekende een contract voor ruim één miljoen netto guldens per jaar, een salaris waar spelers als Hazard, Neymar en Messi tegenwoordig hun bed niet voor uit komen. In een interview met VI geeft de oud-speler aan dat dit een moment is vanaf waar het bergafwaarts ging, ondanks de waarschuwingen van zijn zaakwaarnemer Rob Jansen. 

“Rob Jansen, toen mijn zaakwaarnemer, probeerde me nog tegen te houden. Je komt net bij een heel grote club, tussen jongens die zoveel prijzen heb gewonnen, begin nou een beetje rustig. Koop nou even een bescheiden auto en zet de rest op de bank. Met zo’n dure wagen moet je je dubbel en dwars bewijzen, ook bij de fans. Nou, dat vond ik geen probleem, dat liet ik wel zien in de eerste wedstrijd. Ik was stronteigenwijs.” Helder was ‘niet te helpen’, vertelt hij in retrospectief. “Als ik naar Rob had geluisterd, was ik multimiljonair geworden. Maar dat deed ik niet. Dus die auto kwam er, de eerste dag dat ik in Londen was.”

De drang naar het gokken

Al voordat Helder met het profvoetbal in aanraking kwam, was hij uitermate gevoelig voor het plunderen van de speelmachines in kroegen en café’s. Toen hij het miljoenencontract ondertekende in Londen duurde het niet lang voordat het kleingeld plaatsmaakte voor extreem hoge bedragen die werden vergokt. Tijdens zijn verblijf in Londen vergokte de aanvaller ongeveer 250.000 tot 350.000 gulden, los van de bedragen die hij soms spontaan weggaf aan ‘vrienden’ en andere kennissen. De sportieve prestaties vlakten steeds meer af als gevolg van zijn drang naar het gokken en uiteindelijk maakte Helder plaats voor een andere Nederlander, namelijk Marc Overmars.  Zijn verblijf bij Arsenal bleef beperkt tot een kleine 40 wedstrijden, waarin hij één keer tot scoren kwam. Zijn gokverslaving kostte hem niet alleen zijn basisplek bij de ‘The Gunners’, maar ook zijn huwelijk moest eraan geloven. Zijn vrouw had vanwege de situatie scheiding aangevraagd, waardoor Helder uit huis werd gezet en uiteindelijk moest overnachten in de BMW die hij had gekocht van zijn eerste salaris bij Arsenal.

Tijdens deze hectische periode koos Helder uiteindelijk voor een overstap terug naar Nederland, waar hij ging spelen bij de Brabantse club NAC Breda. De terugkeer in Nederland betekende echter niet dat de sportieve prestaties ook weer in de lift gingen. Door zijn financiële situatie raakte Helder in diepe schulden en in 1999 kwam er zelfs het nieuwsbericht dat de oud-aanvaller zichzelf van het leven wilde beroven. Tijdens zijn revalidatieperiode maakte Helder nog uitstapjes naar Top Oss en het Chinese Dalian Wanda, maar uiteindelijk zou Glenn Helder nooit meer een naam maken op sportief vlak. 

Hoe gaat het nu met Helder?

Na een enorm hectisch verleden gaat het inmiddels weer wat beter met de oud-aanvaller. Hij nam deel aan diverse programma’s als Jouw vrouw, mijn vrouw en Expeditie poolcirkel, verzorgt hij ontzettend veel lezingen aan organisaties en speelt hij met FC de Rebellen op de lokale velden. Al met al heeft zijn vele aanwezigheid op TV, Radio en krant ervoor gezorgd dat hij zijn schuldenlast steeds verder omlaag kon halen en dus ook uit het faillissement kwam. Inmiddels is Helder de 50 gepasseerd en kijkt hij met een apart gevoel terug naar zijn verleden. Tijdens een radio uitzending van NPO Radio 1 staat hij stil bij zijn hectische verleden, maar is hij content met wat hij heeft in het heden.  ”Ik heb aardig wat meegemaakt, maar ik heb het vooral ook zelf veroorzaakt. Dat maakt je tot het persoon die je nu bent. Je maakt van de slechte dingen nu deugt, ik geef lezingen en werk veel met jongeren. Sommige mensen willen heel graag veranderen, maar weten niet hoe. Ik maak mensen bewust wat ze aan het doen zijn, niemand dwingt je en dat maak ik mensen bewust. Dan ga je inzien wat je allemaal nog meer hebt.”

Helder verwerkt zijn hectische levensverhaal uiteindelijk in een biografie, genaamd ‘Van Arsenal naar de Bajes’. Daarnaast werd zijn carrière uitgelicht in de documentatie ‘C’est la vie’. Helder werd ongewild het synoniem van getalenteerde spelers die op een verkeerd spoor raakten als gevolg van de glitter en glamour. Hij zal ongetwijfeld nog vele malen terugdenken aan alle mooie en mindere momenten in zijn carrière. 

Hoe een straatschoffie uit Doetinchem de wereld verovert met zijn modemerk

Nathan Rutjes: de grootste optimist van de Nederlandse velden