in

De ruige carrière van Andy van der Meijde

Eén van de eerste voetballers die op een openhartige manier zijn levensverhaal deelde in de vorm van een biografie was de geboren Arnhemmer Andy van der Meijde. In zijn boek ‘Geen Genade’ gaat de voormalig vleugelspeler van o.a. Ajax, Internazionale en Everton in op hoe de drang naar seks, drank en drugs zijn leven als voetballer beïnvloedde. VoetbalGlorie blikt terug op de hoogtepunten tijdens, maar ook na zijn spelerscarrière.

De piepjonge Andy van der Meijde begon met voetballen bij amateurclub Vitesse 1892 in Arnhem, waar hij samenspeelde met o.a. Vitesse boegbeeld Theo Janssen. Op 15-jarige leeftijd werd Andy gescout door Ajax. Hij doorliep hier verder de jeugdopleiding, alvorens hij zijn officiële debuut maakte in 1997 tegen FC Twente. De club uit Enschede verwelkomde twee jaar later op de club, aangezien Ajax hem in 1999 verhuurde. 

Pas bij terugkomst in Amsterdam bij de begin van het seizoen 2000/2001 werd hij onder coach Co Adriaanse een vaste waarde in de basiself. Ook onder de opvolger van Co, Ronald Koeman, was hij één van van de belangrijkste spelers. Samen met grote namen als Zlatan, Chivu, Maxwell, Sneijder en vele andere was Ajax een gevestigde naam in zowel binnen- als buitenland. In zijn periode bij Ajax speelde hij in totaal 91 wedstrijden, waarin hij 18 keer wist te scoren. Met de club uit Amsterdam won hij 5 prijzen en maakte hij ook op internationaal podium indruk met o.a. zijn razendsnelle treffer tegen AS Roma in de Champions League. Wie herinnert zich nou niet de legendarische vreugdedans: op de knieën, laden en vervolgens vuren.

Met zijn goede spel verdiende van der Meijde een transfer naar het grote Internazionale in Milaan. Gedurende zijn verblijf bij de topclub uit Italië wist de aanvaller nooit een vaste basisplaats te veroveren. Velen omschrijven de strap van Andy naar Italië als het begin van een neerwaartse spiraal in zijn (sportieve) carrière. Ook bij zijn verblijf in Engeland bij ‘The Toffees’ in Liverpool wist van der Meijde niet te imponeren. In 4 seizoenen speelde de vleugelaanvaller slechts 24 wedstrijden. Het enige sportieve hoogtepunt was een assist op Dan Gosling tijdens de gewonnen FA cup wedstrijd tegen aartsrivaal Liverpool.

Buiten het veld wist Andy zichzelf regelmatig in de Engelse en Italiaanse spotlights te zetten als gevolg van lange avonden stappen, de bezoekjes van vele scharrels of de excentrieke aankopen die hij deed voor zichzelf of zijn familie. Ook niet heel gek met een salaris van ruim €37.000 per week. ‘Ik kocht een Ferrari en de eerste stop was de News Bar, een populaire plek in Liverpool. Na een paar uur met alcohol reed ik naar de dichtstbijzijnde stripclub. Dronken worden in een stripclub in het midden van Liverpool was niet erg slim. Maar ik had een sterk verlangen naar naakte vrouwen. Ik zag een brunette en ik wilde seks hebben met haar. Maar nadat ik seks had met Lisa was ik verslaafd aan haar. Ze was wild, gek en geil’, aldus van der Meijde. 

In het belang van zijn eigen gezondheid besloot Andy, na een periode vol alcohol, weinig slaap, cocaïne en weinig speelminuten, een punt te zetten achter zijn verblijf in Engeland. Na een nog klein mislukt avontuurtje in Eindhoven bij PSV besloot de aanvaller zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen, maar hiermee kwam geen einde aan het tijdperk van van der Meide.

In plaats van het op veld, schittert hij tegenwoordig voornamelijk op beeld. Niet alleen verscheen hij met zijn vrouw Melissa op SBS6 met een eigen realityshow, maar ook ontpopt hij zich tot een ware YouTube-ster met zijn serie ‘Bij Andy in de auto’. Laatstgenoemde serie heeft ervoor gezorgd dat hij met ongeveer elke topspeler al in de auto heeft gezeten voor een ontspannen interview. 

Bramall Lane, een historisch podium in de Premier League.

Kevin Prince Boateng