in

De Ultra’s van Galatasaray

Op sportief vlak is de Turkse competitie niet direct te scharen onder de top 5 van Europa, maar op het gebied van sfeer en fanatisme behoren de supporters tot de absolute wereldtop. De fancultuur in Turkije is van unieke aard. Menig topvoetballer heeft al toegegeven dat het spelen in een Turkse tempel als intimiderend wordt ervaren. We duiken  in het verhaal van UltrAslan, de wereldberoemde aanhang van de Turkse topclub Galatasaray.

Galatasaray heeft in zijn gehele bestaan al 7 stadions versleten. Ondanks de vele verhuizingen wisten de fans overal een ongekende sfeer te creëren. Vanaf 2011 speelt ‘Cim Bom’ in de Türk Telekom Arena en al vele tegenstanders zijn met de staart tussen de benen afgereisd naar de club uit Istanbul.

Ruim 10 jaar voordat Gala intrek nam in hun nieuwe thuishaven, hadden ze ook al de beschikking over een enorme achterban. Onder leiding van Alpaslan Dikmen groeide vanaf 2001 de groep fanatiekelingen uit tot een gemeenschap van meer dan 100.000 leden. Hiervoor bestond de harde kern uit meerdere subgroepen, maar Alpaslan was ervan overtuigd dat één groep beter zou zijn voor een Europese grootmacht als Galatasaray.

Met een achterban van deze grootte zal het je niet verbazen dat in de Türk Telekom Arena het hardste geluid ooit is gemeten tijdens een wedstrijd, namelijk 131 decibel. In de tijd dat Wesley Sneijder nog actief was voor ‘Gala’ ging dit geluid al een keer viral op het internet. Als een ware dirigent kreeg Sneijder, terwijl alle spelers al stonden te douchen, de supporters op de banken na de 4-2 overwinning op Karabükspor. Bij elke armbeweging schreeuwde de fans uit volle borst een nieuwe zin van hun strijdliederen.

Er is één wedstrijd in het Turkse voetbal waarbij de spanning van de fans van Galatasaray een waar kookpunt aanneemt, namelijk de Kitalan Arasi Derby: Galatasaray tegen Fenerbahçe. De passie van de fans is in aanloop naar deze kraker angstaanjagend en de haat voor de andere club kent geen grenzen. Gewelddadige incidenten zijn dan ook geen uitzondering wanneer deze oververhitte derby plaatsvindt.S tokken, afgebroken stoelen, fakkels en andere voorwerpen worden gebruikt om elkaar te lijf te gaan. Toch wordt deze rivaliteit grotendeels overspoeld door de liefde voor de eigen club.

De grootte van UltrAslan uitte zich niet alleen in mensen, maar ook in de financiën. De populariteit van de harde kern zorgt ervoor dat de eigen opbrengsten van merchandise zelfs hoger lagen dan die van de officiële clubtenues.

Echter is het de clubliefde die overheerst bij de aanhang en worden de opbrengsten dus grotendeels weer in de club gestoken.
Al jarenlang staan de fans van ‘Gala’ bekend als één van de meest fanatieke supportersgroepen in Europa. De sporadische vormen van hooliganisme zullen ongetwijfeld als een sticker op de hasjhandel blijven plakken. Echter, gloort diep van binnen bij de fans ware clubliefde die hen wekelijks aanzet tot de meest spectaculaire en oorverdovende sfeeracties.

Melvin Platje: van cultheld in Nederland, naar volksheld in Indonesië.

David Beckham, een icoon in de sportwereld.