in

Feyenoord wordt na 18 jaar weer eens kampioen van Nederland

feyenoord kampioen
Landskampioen Feyenoord. © ANP

14 mei 2017 zal voor veel Rotterdammers in het geheugen gegrift staan. Vele supporters zullen de sfeer en spanning op die dag niet meer zo snel vergeten. Voor het eerst sinds 18 jaar lag de kampioensschaal weer eens voor het oprapen voor Feyenoord en aan alles was te merken dat de stad Rotterdam snakte naar een sportief succes. Onder leiding van aanvoerder Dirk Kuyt begon men aan de kampioenswedstrijd tegen Heracles Almelo, een dag die ook de oud-aanvaller van Liverpool, Fenerbahçe en Feyenoord niet meer zo snel zal vergeten.

In aanloop naar de kampioenswedstrijd

Al in aanloop naar de wedstrijd tegen Heracles werd de spanning flink opgebouwd door voetbalminnend Nederland. In 1999 werd voor de laatste keer de kampioensschaal binnengehaald door de Rotterdamse club. In die tijd speelde grote namen als Van Gastel, Julio Cruz, Tomasson, Bosvelt en Kalou nog in het rood-wit. Feyenoord wist mede door deze grote namen met 15 punten voorsprong op de nummer twee (opvallend genoeg was dit Willem II) de landstitel te behalen.  Deze keer lag het net wat anders, Ajax lag nog op de loer als de Rotterdammers zouden verzaken. 

De herinnering van de laatste landstitel lag niet bij iedereen nog vers in het geheugen en dit was duidelijk zichtbaar in de hoeveelheid vragen die werd gesteld op de zoekmachines. Uit een onderzoek van marketing bureau Expand Online kwam duidelijk naar voren dat men duidelijk op zoek was naar de laatste keer dat de club kampioen werd. Ook tijdens de laatste trainingen van de selectie kwamen er grote getalen mensen naar het trainingscomplex om de manschappen van Van Bronckhorst op te peppen voor één van de belangrijkste wedstrijden uit de clubgeschiedenis. Normaliter komen de fakkels en spandoeken voornamelijk tevoorschijn als de Rotterdammers voor de laatste keer gaan trainen ter voorbereiding op de klassieker tegen Ajax, maar ditmaal lag dit dus net wat anders. 

De beslissende wedstrijd tegen Heracles Almelo

In een kolkende Kuip was daar dan eindelijk het moment dat men de spanning van zich af kon gaan spelen. Met ervaren namen als El Ahmadi, Eric Botteghin, Eljero Elia en Dirk Kuyt trad men aan in een opstelling die gedurende het seizoen voor vele overwinningen garant stond. Heracles leek toch wel een tikkeltje onder de indruk te zijn van de sfeer die rondhing in het stadion, aangezien vlak na de aftrap de ploeg van Feyenoord al akelig dichtbij het doel van keeper Bram Castro kwam. Na een diepe bal richting de goal van de club uit Almelo ging het mis achterin. Verdediger Te Wierik gleed uit nadat hij veilig de bal weg leek te kunnen werken, maar door zijn slipper kon aanvoerder Dirk Kuyt al na één minuut de Kuip laten ontploffen van blijdschap. De kop was eraf en na binnen het kwartier wist Kuyt de marge zelfs te verdubbelen na een rake kopbal. De titel leek voor het oprapen, maar alsof het nog niet genoeg was wist de veteraan van Feyenoord zijn hattrick compleet te maken na het benutten van een rake strafschop vlak voor het einde van de wedstrijd. Peter van Ooijen redde nog de eer voor de Almeloërs door in de 89e minuut nog een bal in het netje te werken, maar op dat moment stond de helft van de toeschouwers al op de banken om eindelijk weer eens het kampioenschap te kunnen vieren. 

Uiteindelijk weten de Rotterdammers met één punt voorsprong op Ajax kampioen te worden. Een jongensdroom van Dirk Kuyt komt daarmee uit, door in zijn laatste dagen als prof nog beslissend te kunnen zijn voor de club waar hij groot geworden is. Meteen na de wedstrijd werd de club gehuldigd. Vele spelers, trainers en supporters konden hun emoties maar moeilijk in bedwang houden. 

Huldiging op de Coolsingel

Op 15 mei stond de huldiging gepland van de ploeg die Rotterdam in lichterlaaie had gezet. De verwachtingen waren dat, aangezien het al 18 jaar geleden was dat men kampioen was geworden, de Coolsingel volledig vol zou lopen met supporters. Niet bleek minder waar, De Coolsingel zag zwart van de mensen en de politie riep mensen op om niet meer naar de binnenstad te komen aangezien elke locatie compleet vol stond. Naar schatting waren er meer dan 140.000 duizend mensen aanwezig in de binnenstad, een ongekend aantal.

Dat men in de stad erg trots was op deze prestatie werd erg duidelijk: vlaggen van Feyenoord waren overal zichtbaar, het bordes van de Coolsingel was versierd en basisscholen gaven leerlingen vrij zodat ze van dichtbij de huldiging van hun helden mee konden maken. Uiteindelijk werd tot in de late uurtjes nog feest gevierd en genoten van het succes waar de stad al zo lang op had gewacht. Een ongekende prestatie van Giovanni van Bronckhorst en co, die absoluut zijn plekje heeft verdiend in de rubriek van VoetbalGlorie.

Ben jij op zoek naar nieuwe voetbalschoenen?

2006: Een kopstoot op het hoogste podium

nederland dames wk 2019

De Oranje Leeuwinnen pakken zilver op het WK van 2019