in

Headhunters van Chelsea

In de tijd dat de zin ‘Say no to racism’ in vrijwel elke voetbalwedstrijd naar voren komt en de nationale voetbalbonden er alles aan tegen doen om dit te verweren, zijn er nog altijd een aantal groepen die hun etnische voorkeuren niet onder stoelen of banken steken. Eén van die groepen is afkomstig uit London, de Chelsea Headhunterz, supporters van Chelsea Football Club.

De 60/70’s waren een hoogtijperiode binnen het hooliganisme en meerdere clubs hadden een echte club fanatiekelingen achter zich. In deze periode ontstond de ‘The Chelsea Shed Boys’, de groep die zich direct linkt aan de Londense voetbalclub Chelsea. De hooligan ’firm’ groeide in deze Skinhead periode uit tot één van de grootste clubs van die tijd.

De groep heeft er altijd bekend om gestaan zich niet te schamen voor zijn extreem rechtse idealen. Tussen 1997 en 1999 was het journalist Donal MacIntyre die zichzelf naar binnen wist te loodsen bij de harde kern met een pas gezette Chelsea tatoeage. Uit zijn verslagen komt naar voren dat leden connecties hadden met de Kombat 18 groep, een Engelse neonazi groepering. Een aantal leden werd aan de hand van de reportage opgepakt en zelfs veroordeeld, maar zij beweren dat het allemaal op een verkeerde manier is gemonteerd door de BBC.

Ook in de afgelopen seizoenen heeft deze groep zijn racistische en rechtse normen en waarden niet direct aangepast. Bij de Champions League wedstrijd tegen Paris Saint Germain in 2015 lieten de fans uit Londen zich volledig gaan door een donkere man niet in de tram te laten stappen. Ook werden er zeer racistische spreekkoren gescandeerd zoals: “We’re racist, we’re racist and that’s the way we like it”.

Het bijzondere aan deze houding is dat de club uit Londen zelf een aantal donkere spelers onder contract had staan. Jongens als Michael Essien, Didier Drogba en Florent Malouda groeiden allemaal uit tot helden van de club, maar werden niet uitgescholden of uitgefloten door de Headhunters om hun huidskleur. 

Met alle maatregelen die worden getroffen door zowel Engelse als internationale voetbalbonden kunnen de extreme Headhunters, die over de schreef gaan, rekenen op hetgeen waar elke Engelse supporter van wakker zou liggen: een levenslang stadionverbod.

De verslaving van Ousmane Dembélé

Tim “The Machinegun” Wiese