in

Het ‘Matchday’ dieet van Jamie Vardy

De Premier League is één van de zwaarste competities ter wereld als het aankomt op de fysieke gesteldheid van spelers. De hoge speelsnelheid en fysieke trainingen die worden gedaan zorgen voor een conditie en lichaamsbouw waar menig mens ‘u’ tegen zegt. Uiteraard gaat iedereen hier op zijn eigen manier mee om. Zo zijn er ook spelers die van nature wat minder gesteld zijn op de krachthonken en afgemeten eetschema’s, zo ook Jamie Vardy. 

De Engelse aanvaller maakte absolute furore in het seizoen 2015-2016 en wist met 24 goals Leicester City zelfs naar de landstitel te helpen. Vardy veroverde in hetzelfde seizoen ook een record van onze eigen Ruud van Nistelrooy door in elf wedstrijden achter elkaar te scoren. Ongekende prestaties voor een speler die zichzelf volledig heeft opgewerkt van de lagere regionen in het Engelse voetbal naar de top van de Premier League, en dit allemaal met zijn eigen sportdieet. 

Vardy staat niet direct bekend om zijn afgetrainde torso, maar weet regelmatig op het veld te verbazen met mooie goals en lange rushes over het veld. De aanvaller heeft hier zelf zijn eigen theorieën over, blijkt uit een interview met de The Independent: “Als ik zou fitnessen, dan word ik trager. Ik train dan ook niet met gewichten. Iedereen is anders en dit is mijn manier. Ik weet zeker dat als iemand anders dit zou proberen dat het niet werkt.”

Niet alleen op het fysieke stuk houdt Vardy er een wat andere stijl aan over, maar ook op het gebied van eten en drinken zijn er de nodige verschillen met zijn ploeggenoten. Ontbijt doet de Engelsman niet aan, behalve als je een blik Red Bull ook als ontbijt gaat zien. Omstreeks half twaalf kiest Vardy traditioneel voor een omelet met kaas, ham en gebakken bonen. Dat wordt doorgespoeld met… een tweede blikje Red Bull. Als je denkt dat de aanvaller hiermee genoeg cafeïne en suikers naar binnen heeft gegoten, kom je van een koude kermis thuis. Ongeveer een half uur voordat Vardy en co het veld opgaan pakt hij nog een derde blikje Red Bull. Goed om hierbij te vermelden is dat alle drie de blikjes in rap tempo achterover geslagen worden. 

Niet alleen op de wedstrijddag zelf heeft Vardy een vast ritueel qua eten en drinken. Het begint ook al de avond voor de wedstrijd. Vanuit traditie drinkt de aanvaller dan namelijk een glas port op de bank voor de tv. “Ik kan niet zeggen hoe het begonnen is, maar ik besloot in het seizoen 15-16 om elke avond een glas port te gaan drinken op de avond voor de wedstrijd. Normaal gesproken ben ik niet zo bijgelovig, maar nadat ik vervolgens direct scoorde in de openingswedstrijd tegen Sunderland, wilde ik zo min mogelijk veranderen”, vervolgt Vardy.

Onder leiding van coach Brendan Rodgers werd Vardy verplicht om zijn gewoontes aan te passen en wat gezonder te gaan leven. Gelukkig voor ‘The Foxes’ had dit geen nare gevolgen, aangezien Vardy alsnog aan de lopende band blijft scoren en zijn ploeg aan de hand neemt naar opnieuw een mooie plek op de ranglijst.

De Socialisten van cultclub St. Pauli

Fabian Sporkslede bouwt aan zijn business voor sportherstel