Laurence Griffiths/Getty Images
in

Hoe een straatschoffie uit Doetinchem de wereld verovert met zijn modemerk

Vrijwel iedereen keek voorafgaand aan het seizoen van 2012/2013 verbaast op zijn telefoon toen daar de volgende titel naar voren kwam: Linksback Alexander Büttner maakt voor ruim 3 miljoen euro de overstap van Vitesse naar Manchester United. Van een half leeg GelreDome naar een vrijwel altijd volgepakt Old Trafford. De sportieve carrière van Alexander Büttner kende hoge pieken, maar ook diepe dalen. Tegenwoordig is de linksbenige speler vooral actief met zij nevenactiviteit, genaamd AB Sports. Het merk ontstond als idee om petten te ontwerpen,maar tegenwoordig leveren Büttner en co allerlei soorten kledingstukken naar alle locaties.

 De sportieve carrière van Büttner

Aan het begin van zijn carrière doorloopt Büttner de weg die vele andere getalenteerde voetballertjes doorlopen. In zijn jeugdjaren valt hij op bij het grote Ajax, maar de geboren Doetinchemmer zal uiteindelijk nooit het eerste halve. Tijdens zijn periode in Amsterdam leeft hij een simpel bestaan, waar zijn dag vroeg begint en laat eindigt. Dagelijks reist hij af naar Amsterdam om te kunnen trainen bij de club waar hij zorgzaam wou doorbreken. Toen de club in zijn tienerjarenhet verzoek bij hem neerlegde om in een gastgezin te gaan, vond Büttner het welletjes. De toekomst die hem werd geboden zag er minder rooskleurig uit dan hij had gehoopt en net als veel andere afvallers in de jeugdopleidingen van Ajax kiest ook Büttner voor een stap naar de subtop. Vitesse wil maar wat graag in zee  er de links-progressieve, die zelf ook niet onwelwillend tegenover een vertrek staat naar de Achterhoek, de plek waar hij vandaan komt.

Bij Vitesse groeit Büttner uit tot een zeer gewaardeerde kracht, maar niet als linksbuiten. Hij transformeert van vleugelaanvaller naar zeer aanvallend ingestelde back en dit blijkt een schot in de roos. Met zijn offensieve speelstijl ontwikkelt Büttner zich tot 1 van de beste backstage de Nederlandse velden. In het seizoen 2011/12 wordt de linkspoot zelfs bij de selectie gehaald van het Nederlands elftal, maar helaas voor Büttner kiest bondscoach Bert van Marwijk uiteindelijk voor Jetro Willems. Op dat moment is Büttner bezig aan zijn vijfde seizoen in Arnhem en mede door zijn sterke spel lonkt er een terugkeer naar de top van de Eredivisie.

Nadat er in eerste instantie een transfer afketste naar de Engelse middenmoter Southampton, komt voorafgaand aan het seizoen 2011/12 een opvallend nieuwtje naar voren. Het is niet Ajax, PSV of Feyenoord die de linksback heeft ingelijfd, maar hij vertrekt geheel onverwachts naar het grote Manchester United. In een interview met Manchester Evening News ging de speler in op zijn vertrek naar Manchester, een stap die hij zelf ook niet helemaal had verwacht.

“Ik was met veel verschillende teams in gesprek, ik kende een heel goed seizoen bij Vitesse. Toen belde op een dag Sir Alex Ferguson mijn zaakwaarnemer. Als je kan kiezen om voor Manchester United te gaan spelen dan denk ik dat het een goede keuze is. Van Vitesse, een normale club in Nederland, naar United was een grote stap.”

De vleugelverdediger speelde er meer wedstrijden dan hij verwachtte. “Tijdens mijn eerste dag had Robin van Persie ook net bij de club getekend en was ik iedere dag bij hem. Maar na een week was iedereen hetzelfde: Scholes, Giggs, ze probeerden jonge spelers elke dag te helpen. Ze zorgden ervoor dat de overstap niet zo moeilijk was.” Na een sterk debuut in Engeland, warin hij direct een assist gaf en scoorde, begon de neerwaartse spiraal in zijn sportieve carrière. In totaal zou de Nederlander slechts 13 wedstrijden spelen in het eerste en werd hij door de Engelse media genoemd in de top 10 slechtste Premier League winnaars. 

Na zijn mislukte avontuur in Engeland volgden er periodes in België en Rusland, om vervolgens weer terug te keren bij zijn geliefde Vitesse. Nadat de club in de zomer van 2019 bekend maakte dat zijn contract werd ontbonden, volgde nog een uitstapje naar de Verenigde Staten. Büttner ging niet bij de pakken neerzitten na zijn avontuur in Engeland, aangezien een nieuwe hobby werd geboren met een aantal compagnons: modemerk AB Sports.

Comeback op Wereldwijd Niveaus

Waar Büttner op sportief gebied niet definitief kon doorbreken op Europees niveau, is dat geheel anders met modemerk AB Sports. Samen met Denny Büttner en Nicky Beije zorgde hij ervoor dat de stad Doetinchem weer een pareltje rijker was. 

Toen had bedrijf Novib de kinderschoenen stond, lifte het voornamelijk mee op de bekendheid van de linksback. Tegenwoordig is dat niet meer het geval en is het merk evenzeer gevestigde naam in de mode industrie. In een interview met Oost-Gelderland Business vertelt Büttner vol trots over hoe hij nu naar het bedrijf kijkt. 

Zijn ogen beginnen te glinsteren en er verschijnt een glimlach rond zijn mond als hij vertelt over de Keuken Kampioen Divisie-topper tussen Go Ahead Eagles en FC Twente, waar hij als liefhebber aanwezig was. “Ik zat die dag op de hoofdtribune. Toen ik naar het vak met de harde kern van Go Ahead Eagles keek, zag ik alleen maar kleding van AB. Onwijs leuk om te zien. Verder zijn ook profs geïnteresseerd. Veel gasten uit mijn tijd bij Manchester United spreek ik nog regelmatig en onder anderen Robin van Persie, Ashley Young, Antonio Valencia en Shinji Kagawa dragen ons merk wel eens”, aldus Büttner.

Niet alleen in Nederland, maar over de gehele wereld raakt men bekend met het merk van het trio. Mede door hun doorzettingsvermogen en netwerk komen ze in gesprek met grote namen op social media, die vervolgens hun kleding onder de aandacht brengen bij hun belangrijkste doelgroep. Dat maakt dat het merk inmiddels in meer dan 80 vestigingen wordt verkocht, midden tussen grote merken als Gucci en Philipp Plein. Over de exacte opbrengsten doen ze alle drie geen uitspraak, maar aan ambitie is er geen gebrek. “Laat ik het zo zeggen: we hebben het goed en verdienen genoeg met het bedrijf. Het gehele team had eigenlijk niet verwacht dat het zo snel zo goed zou gaan, maar ondertussen willen we meer. In de toekomst zouden we dolgraag verder uitbreiden en nog meer spullen op de markt brengen“, besluit Büttner.

De oud speler van Vitesse mag dan in de herfst van zijn carrière zitten, het merk AB Sports staat nog maar aan het begin van iets wat ontzettend groot kan gaan worden. Een mooi voorbeeld van hoe een groot netwerk in de voetbalwereld op een waanzinnige manier wordt benut.

Het fascisme van Irriducibili

De roekeloze carrière van Glenn Helder