in

Jack Tuijp: Eeuwige koning van de Eerste Divisie.

De echte liefhebbers van de huidige Keuken Kampioen divisie kunnen zich de mooie rijtjes met spelers wel herinneren. Één van deze plekken op de lijstjes wordt ongetwijfeld ingenomen door Jack Tuijp. De geboren Volendammer speelde jarenlang in de voormalig Jupiler League en wist zichzelf te ontwikkelen tot een van de grootste spelers die deze competitie ooit heeft gekend. We blikken terug op zijn carrière en de bijbehorende hoogtepunten.

Het begin in Volendam

Zoals veel spelers in het eerste van FC Volendam, had je kunnen verwachten dat een jongen met de achternaam ‘Tuijp’ het eerste wel zou gaan halen. Op elfjarige leeftijd kwam Tuijp binnenwandelen bij de jeugdopleiding van de plaatselijke trots en 8 jaar later, op 19-jarige leeftijd, debuteerde hij officieel in het eerste elftal tijdens een thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. In deze pot zou Jack Tuijp nog niet laten zien waar hij juist bekend om is geworden, namelijk scoren. In zijn opeenvolgende wedstrijden was het wel raak, waar hij in de wedstrijd tegen HFC Haarlem direct een doelpunt op zijn rekening nam. Ook in de wedstrijden erna wist Tuijp elke keer weer zijn doelpuntje mee te pakken. Niet alleen wist Jack Tuijp in zijn eerste seizoen tien keer te scoren in 24 wedstrijden, maar zijn clubje wist ook te promoveren naar het hoogste niveau. 

Toch bleek de opstap naar het hoogste niveau iets te hoog gegrepen voor de Volendammers. Ondanks dat Tuijp tijdens deze periode steevast de eerste spits was, eindigde de FC op een toch wat treurige 17e plek waardoor ze na één seizoen alweer terugkeerden naar de eerste divisie.

Uitstapje buiten de Volendamse Grenzen: Groningen

Jack Tuijp had ondanks de degradatie toch een erg goede indruk achtergelaten in de wedstrijden die hij tot dusver had gespeeld. Hij besloot dan ook om eens verder te kijken dan de Volendamse grenzen en een contract te tekenen  bij een club die wél op het hoogste niveau bleef spelen, namelijk FC Groningen.

Hij werd voor maar liefst €800.000 binnengehaald, wat voor een club als Groningen toch wel serieus geld is. De trots van het noorden besloot om de spits geleidelijk aan te brengen en dit resulteerde voor Tuijp voornamelijk in invalbeurten. Al snel bleek ook dat de Volendamse spits moeilijk kon wennen aan het niveau van de eredivisie. Plots kwam hij oog in oog met verdedigers van een geheel ander niveau ten opzichte van de Eerste Divisie.

Jack Tuijp moest het qua spel voornamelijk hebben van zijn neusje voor de goal. Technisch onderlegde dribbels of snelheid was niet zijn ding. In de eerste divisie kwam hij hiermee erg goed tot zijn recht, maar in de eredivisie kwam naar voren dat dit niet voldoende was. Al snel besloot de spits dan ook om terug te keren naar de club (en plek) waar hij juist mooie dingen liet zien, namelijk Volendam.

Terugkeer in zijn Stad

Na zijn terugkeer in Volendam ging Tuijp direct verder met hetgeen waarmee hij ook afscheid had genomen van de stad, namelijk doelpunten maken. Nadat hij in eerste instantie werd verhuurd door Groningen, besloot hij in 2007 zich weer voor langere tijd te binden aan zijn club. Hij tekende voor 3 seizoenen en in Volendam  voelde het alsof een lokale held was teruggekeerd.  Deze lokale trots bleek hem erg goed te doen, aangezien de spits een erg goed seizoen kende. In totaal wist hij 26 meer te scoren, waarmee hij de topscorerstitel op zich nam. Niet alleen kende de spits persoonlijk succes in dit seizoen, ook voor het team was hij weer van onschatbare waarde. Door zijn beslissende goal tegen ADO wist Volendam na 4 seizoenen afwezigheid zich weer te nestelen in de eredivisie, een erg knappe prestatie. 

Wederom was de terugkeer op het hoogste niveau van korte duur. Tuijp begon het seizoen goed en scoorde in de eerste wedstrijd tegen Heerenveen tweemaal, maar kon niet voorkomen dat Heerenveen met 2-3 won. De weken erna werd al duidelijk dat Volendam een degradatie kandidaat zou zijn. Toch wist Tuijp opnieuw een persoonlijk succesje te boeken. Niet in eredivisie, maar tijdens de derde ronde van de KNVB beker mocht Volendam namelijk aantreden tegen Ajax. In deze wedstrijd wisten de Volendammers een verlenging uit het vuur te slepen en in deze extra speeltijd nam Jack Tuijp de alles beslissende goal voor zijn rekening. De spits gaf na afloop aan dat dit één van de mooiste momenten was van zijn carrière. De Volendamse club wist het uiteindelijk te schoppen tot de halve finales, waarin uiteindelijk Heerenveen met 2-0 te sterk was. 

In de eredivisie viel dus dus het doek opnieuw voor Volendam, maar het goede nieuws was dat hun spits Jack Tuijp mee degradeerde naar de eerste divisie. Ook al kwamen de posities op de ranglijst in de seizoenen erna niet in de buurt van wat hij bereikte in zijn debuutseizoen, op persoonlijk vlak behaalde Tuijp absolute topcijfers. Hij wist 75 doelpunten te maken in de 4 seizoenen dat hij met Volendam actief was in de eerste divisie en werd met zijn doelpunten zelfs gelinkt aan een overstap naar het grote Ajax. Toch kriebelde een buitenlands avontuur en medio 2013 besloot de spits dan ook niet in te gaan op een aanbod om zijn contract nogmaals te verlengen. Nadat Tuijp kon genieten van zijn transfervrije status, volgde zijn gewenste stap al snel en moest Volendam opnieuw afscheid nemen van hun spits.

Zijn eerste én laatste buitenlandse avontuur.

Op 8 juli 2013 tekende Tuijp een tweejarig contract bij Ferencvárosi TC. Bij de Hongaarse club kwam hij veel landgenoten tegen. Julian Jenner, Mark Otten en Arsenio Valpoort speelden al bij Ferencváros, Ricardo Moniz was er coach. Het leek een match made in heaven, maar toch raakte de spits na 4 wedstrijden zijn basisplaats kwijt. In de maand oktober kwam hier nog eens bij dat de spits ernstig geblesseerd raakte aan zijn enkel. Op het moment dat hij terug kwam in de gratie bleek het einde wedstrijd te zijn voor de Nederlandse trainer Moniz. Nadat de Duitse trainer Thomas Doll werd aangesteld, was het einde verhaal voor Tuijp. De Duitser zag geen heil in een aanvalslinie met de Volendammer en haalde zelfs een vervanger binnen.

De club wilde dat Tuijp zijn contract inleverde, maar hij had vriendelijk bedankt. De club begon vervolgens de speler buiten te sluiten. Zijn pasje met toegang tot de hoofdpoort van het complex werd afgenomen en hij moest drie keer per dag individueel en zonder bal trainen. Het sociale contact met andere Nederlandse spelers was ook volledig verdwenen, aangezien ook zei al afscheid hadden genomen van de Hongaarse club.

Terug in Nederland

Nadat Tuijp was ontsnapt uit Hongarije, vond hij tijdelijk onderdak in Nederland. Ditmaal niet bij Volendam, maar bij Helmond Sport. De spits had echter al een lange periode geen wedstrijd meer gespeeld en was dus bij lange na ook niet fit. Mondjesmaat kwam de aanvaller weer in actie, maar een echte comeback bleef uit.

Aan het begin van het seizoen 2015-2016 water groot nieuws in Volendam. Twee clublegendes keerden namelijk terug. Zowel Kees Kwakman als Jack Tuijp keerden terug bij de club waar ze ooit als kind binnenkwamen. De spits begon hiermee aan zijn derde periode bij de FC en opnieuw was het geen teleurstelling. Dit keer was het echter niet Tuijp die er met de topscorerstitel vandoor ging, maar ging hij met 8 goals de boeken in als nummer twee, achter Bart Steltenpool.

Het seizoen erna zou het laatste seizoen zijn van Tuijp in dienst bij zijn Volendam. Coach Robert Molenaar gaf officieel de voorkeur aan Steltenpool. Na zijn laatste minuten in het oranje-zwarte tricot volgde een prachtig eerbetoon van de fans. Tuijp had zich gedurende zijn loopbaan ontpopt tot een waar clubicoon en eindigde met 176 goals in 400 duels op de tweede plek van de ‘All-time topscorerslijst’ van de club.

Tegenwoordig focust Tuijp zich op een carrière buiten het voetbal om, maar wie weet keert hij ooit nog eens terug bij zijn Volendam.

Op zoek naar jouw voetbalspullen? Je vindt ze hier!

Wayne Bridge vs. John Terry

Het ongemakkelijke onderonsje tussen Wayne Bridge en John Terry