in

Kevin Prince Boateng

- © © DFL DEUTSCHE FUSSBALL LIGA

In januari van dit jaar werd bekend dat de turkse topclub Besiktas Kevin Prince Boateng tijdelijk overnam van het Italiaanse Fiorentina. Hiermee begint de Ghanees alweer aan zijn 14e officiële avontuur. Naast het feit dat de grillige spits niet echt bekend staat om zijn loyaliteit, zeult ‘KPB’ al jarenlang met het imago van een ware badboy. 

Aan de voetbalkwaliteiten van Boateng werd nooit getwijfeld, maar de Duitse Ghanees haalde bij Tottenham, Borussia Dortmund, Portsmouth en AC Milan vooral de headlines door zijn strapatsen buiten het veld. Inmiddels heeft hij zichzelf opnieuw uitgevonden, wat vorig jaar leidde tot een verrassende transfer naar FC Barcelona. Nadat Boateng in Barcelona vooral weg weggezet als een flop, streek hij aan het begin van dit jaar neer in Turkije bij Besiktas. 

Gedurende zijn loopbaan heeft ‘KPB’ nooit onder stoelen of banken gestoken dat hij meer vreugde haalde uit de bijzaken van het voetbal dan uit de sport zelf: “Ik heb voetbal nooit behandeld als een baan”, kijkt Boateng, inmiddels speler van Fiorentina, in een interview met La Repubblica terug op zijn carrière. “Ik was een idioot. Ik had talent, maar trainde minimaal. Een uur op het veld was veel. Ik was de laatste die aankwam en de eerste die vertrok. Liever ging ik op stap met mijn vrienden.”

Boateng vervolgt: “Ik had geld, leefde als een koning en ging nooit naar de gym. Bij Tottenham heb ik ooit drie auto’s op één dag gekocht: een Lamborghini, Hummer en Cadillac. Ik zocht geluk in materiële zaken; een auto maakte je een week gelukkig. Ik kocht er drie, zodat ik drie weken gelukkig zou zijn.”

Het gebrek aan loyaliteit is niet alleen de rode draad in de sportieve carrière van Boateng, maar hij twijfelde eind 2019 ook al aan het behoud van wel iets heel bijzonders: zijn eigen tatoeages. “Ik wou dat ik nooit een tatoeage had genomen”. Vandaag ben je cooler en mooier als je niet getatoeëerd bent, omdat iedereen tatoeages heeft. Ik heb er laatst met mijn vrouw over gesproken en gezegd dat ik me zo graag naakt zou willen voelen, zonder al die versieringen op mijn lichaam”, vertelt Boateng (32) in de Bild, geciteerd door het AD.

De verwachting is dat de in Berlijn geboren speler niet aan zijn laatste avontuur is begonnen in het voetbal, aangezien er geruchten rondgaan dat hij voor een terugkeer staat naar zijn geboortestad. 

“Ik ben gevormd op de straten van Berlijn, waar ik als jongen van 12 op de pleintjes moest opboksen tegen mannen van 34 jaar. Die vechtersmentaliteit heeft mij en mijn broer Jérôme de basis gegeven voor onze carrières. Natuurlijk hoop ik dat Hertha BSC met de nieuwe eigenaar een serieuze grootmacht gaat worden. Berlijn heeft zoveel te bieden aan haar inwoners en toeristen, maar mensen moeten ook met liefde gaan praten over het team uit het Olympiastadion.”

Laten we hopen dat deze kleurrijke speler nog één keer zijn glans laat zien zoals hij dat deed bij AC Milan. ‘KPB’ heeft in ieder geval zijn plek meer dan verdiend in de rubriek van VoetbalGlorie.

De ruige carrière van Andy van der Meijde

Melvin Platje: van cultheld in Nederland, naar volksheld in Indonesië.