Griffin Park, Brentford FC

Midden in de woonwijken van Brentford popt vanuit de woonwijk een stadion op wat het Engelse voetbal typeert, Griffin Park: thuisbasis van Brentford FC. Het seizoen ‘20-’21 staat voor de supporters van Brentford in het teken van het laatste seizoen in deze voetbaltempel, aangezien de club vanaf volgend jaar actief zal zijn in een nieuw stadium. Hiermee gaat het in moderne voetbal opnieuw een nostalgisch voetbal podium naar de grond.


Voor wie denkt: “Brentford FC, dat is niet een geheel onbekende naam in het Engelse voetbal, toch?”. Dat klopt, de club staat bekend om het schrappen van de jeugdopleiding en een opmerkelijk transferbeleid. Naast de focus op jonge ‘afvallers’ van de traditionele topteams, maakt de club veelal gebruik van data en statistieken om de selectie te versterken. Spelers als Ezri Konsa, Andre Gray, Chris Mepham en Neal Maupay werden allemaal voor een grote zak geld verkocht aan clubs uit de Premier League. Al met al heeft dit de club meer dan 120 miljoen opgeleverd in ongeveer vijf jaar tijd. Een paar data analisten op je club is dus geen gekke investering 😉

Tegenover deze moderne aanpak op transfergebied staat dus het nostalgische thuisfront van de club. Menig voetballiefhebber zal het je aanraden om een tripje te maken naar Brentford. Niet alleen vanwege de talentvolle spelers, maar ook voornamelijk vanwege de 4 pubs die schitteren op de hoeken van Griffin Park. The Princess Royal, The New Inn, The Brook en The Griffin genieten allen van zowel lokaal als internationaal bezoek tijdens de thuiswedstrijden van hun voetbalhelden.

De verhuizing naar het Brentford Community Stadium geldt niet alleen voor het voetbalteam van de woonwijk, ook het lokale Rugbyteam zal gebruik gaan maken van deze moderne locatie. Het nieuwe stadion biedt plek aan 17.250 toeschouwers en zal uitsluitend zitplaatsen bevatten.

Met de overgang naar een nieuw stadion geeft de club verder invulling aan hun toch al vrij moderne denkwijze. Wie weet zien we over enkele jaren een aantal rugbyspelers terug in de top van het Engelse voetbal, afkomstig van een clubje uit Brentford.

Troy Deeney

De magie van De Kuip