Mathieu Flamini zoals men hem kent buiten het veld. © FT
in

Mathieu Flamini: sportieve middenmoot, financiële wereldtop

Waar veel profvoetballers naast hun reguliere contract ook nog een lucratieve deal hebben met diverse sponsoren en het gezicht zijn van een merk in de food- , sport- of autosector, heeft Mathieu Flamini bewezen dat er ook andere manieren zijn om een groot vermogen op te bouwen. De fransman koos voor een alternatieve route door zich volledig te gaan verdiepen in de biochemie.

Op sportief vlak staat de middenvelder voornamelijk bekend om zijn carrière bij o.a. Arsenal, Crystal Palace en AC Milan. Een toch wat onzichtbare speler die veelal in de schaduw stond van de topspelers in zijn elftal. Hij knapte het vuile werk op zodat spelers als Özil, Kaká en Ibrahimović ongehinderd hun gang konden gaan. Af en toe kwam de Fransman in het nieuws na een erg grove overtreding, waarna hij kon uitrukken met een rode kaart. Doelpunten maken was dus niet persé zijn sterkste punt, maar op de momenten dat je het niet verwachtte kon Flamini verrassend uit de hoek komen en een bal ongekend goed raken van buiten het zestienmetergebied, welke vervolgens de winkelhaak invloog. Alleen al tijdens zijn verblijf in de Premier League wist de verdedigende middenvelder al meer kaarten te pakken dan doelpunten: 27 vs. 3.

Begin van een natuurlijk wonder

Naast zijn passie voor het voetballen, heeft Flamini zich altijd bezig gehouden met de natuur. “Ik heb me altijd enorm aangetrokken gevoeld tot de natuur, al sinds mijn jeugd in Corsica, en begon me al vroeg zorgen te maken om het milieu, klimaatveranderingen en de opwarming van de aarde”, aldus de Fransman tegen Engelse media. Tijdens zijn tweede periode in Londen vonden de spelers het al vreemd dat Flamini in een 3-delig pak de kleedkamer uit liep, terwijl de rest van de selectie nog onder de douche moest stappen. Na de wedstrijden of trainingen stonden namelijk vaak nog vergaderingen gepland die hij moest bijwonen om de lijnen uit te zetten van zijn bedrijf.  

De droom van Flamini om zijn steentje bij te kunnen dragen aan de natuur begon al jaren hiervoor, namelijk tijdens zijn verblijf in Milaan. Samen met zijn zakenpartner en goede vriend Pasquale Granata richtten ze samen het bedrijf GFBiochemicals op, vernoemd naar hun eigen initialen. Het vermogen wat de oud-middenvelder inmiddels had opgebouwd met zijn sportieve carrière ging grotendeels op aan onderzoek naar een betaalbaar alternatief voor petroleum. Samen met de universiteiten van Pisa en Milaan werd er maandenlang onderzoek gedaan, wat uiteindelijk het gewenste resultaat opleverde.

De oplossing die men vond was levulinezuur. Het product wordt gemaakt uit biomassa, bijvoorbeeld houtsnippers of afval van de maisteelt. “Er zijn meer mensen bezig geweest met levulinezuur, maar wij zijn de pioniers. Wij zijn de eersten die erin zijn geslaagd het op een betaalbare manier in grote hoeveelheden te fabriceren, zodat het rendabel is en massaal toegepast kan worden”, vervolgd de Fransman.

GFBiochemicals heeft nog altijd wereldwijd patent op het productieproces van wat één van de belangrijkste biochemische stoffen in de toekomst zal zijn. Je hoeft geen hoogleraar economie te zijn om te weten dat dat ook financieel erg rooskleurig is voor Flamini en co. Het bedrijf, wat nog altijd groeiende is, wordt geschat op een waarde tussen de 10 en 20 miljard euro. Volgens verschillende bronnen overstijgt het vermogen van Flamini de inkomsten van absolute topvoetballers als Ronaldo, Messi en Neymar en behoort hij tot één van de beste verdienende sporters. Het voetballen zelf brengt hierdoor minder financiële verplichtingen met zich mee. Plezier en passie zijn de drijfveren van de Fransman om nog elke keer het veld op te gaan. 

Een nieuw initiatief

GFBiochemicals is niet de enige afleiding voor Flamini. Eind 2018 kwam namelijk naar buiten dat de Fransman samen met voormalig ploeggenoot Mesut Özil een nieuw bedrijf heeft opgericht, genaamd Unity. Het bedrijf richt zich op de verkoop van een lijn aan verzorgingsproducten die op een natuurlijke manier zijn gemaakt. Kijkend naar de huidige markt is dit niet persé de propositie die heel erg onderscheidend is, maar Flamini zou Flamini niet zijn als hier een maatschappelijk verantwoorde reden achter zit. Eén van de beloftes die het bedrijf doet is dat men één procent van de opbrengsten schenkt aan goede doelen. In het geval van Unity schenkt men het geld aan gezinnen met kinderen die hard zijn getroffen door de veranderingen van het klimaat.  Ondanks dat de twee vrienden hiermee een initiatief starten die zal bijdragen aan een beter klimaat, zal dit ongetwijfeld ook een leuke bijverdienste zijn naast hun reguliere contracten in het voetbal. 

Mathieu Flamini zal niet vaak het gespreksonderwerp zijn zodra het bij de koffieautomaat gaat over een fantastisch doelpunt, mooie dribbel of weergaloze assist. Op sportief vlak zal de Fransman voornamelijk bekend staan als de harde werker en toch wat onzichtbare speler. Desalniettemin een speler die de harten steelt van menig voetballiefhebber, gezien zijn inzet voor de maatschappij en het milieu met zijn bedrijven. Een uniek verhaal die absoluut thuishoort in de galerij van VoetbalGlorie.

Andrea Pirlo, elegantie pur sang

De Socialisten van cultclub St. Pauli