in

Melvin Platje: van cultheld in Nederland, naar volksheld in Indonesië.

Klap het paspoort van de Indonesische baby I Putu open en je ziet iets opvallends. Zijn volledige naam is I Putu Melvin Ary Saputra. Het kleintje is vernoemd naar 1 van de helden van Indonesië: Melvin Platje. “Ik ben erg geïnspireerd door je. Ooit hoop ik dat mijn zoon net zo’n geweldige voetballer wordt als jij’’, stuurde moeder Krisna via Instagram naar de Nederlandse superster. Het gebeurt wel vaker.

De oud-speler van FC Volendam, NEC, VVV-Venlo en Telstar was in Nederland al een cultheld, op Bali gaan ze nog een stapje verder. “De mensen zien me hier echt als een volksheld, ze waarderen me. Ik leef hier als een god De aanbidding van de fans maakt me echt heel trots. In Nederland had ik nooit verwacht dat ik ooit uit zou groeien tot een held.’’

In Nederland maakte de spits voornamelijk indruk bij de club waar hij debuteerde in het Nederlandse profvoetbal, namelijk FC Volendam. In totaal wist Platje hier in 100 wedstrijden 43 keer te scoren, voornamelijk in de Eerste Divisie. Eind oktober 2008 zorgde de aanvaller voor enige ophef in Nederland door tweemaal in één week na een handsbal te scoren, buiten het gezichtsveld van de scheidsrechter. Zowel tegen Willem II als De Graafschap maakte hij bij de aanname van de bal gebruik van zijn hand. In Volendam wisten ze hier op een ludieke manier op te reageren aangezien vanuit de plaatselijke handbalvereniging een uitnodiging volgde voor een training.

Na zijn goede spel bij Volendam verdiende de aanvaller een transfer naar de eredivisie, waar hij ging spelen bij NEC in Nijmegen. Ook op het hoogste niveau van Nederland werd de goede vorm voortgezet, maar viel zijn doelpuntenaantal wat lager uit: 15 goals in 61 wedstrijden.

Na twee seizoenen Nijmegen kreeg de aanvaller kriebels om ook op internationaal podium te gaan acteren en volgde avonturen bij Neftçi Bakoe in Azerbeidzjan en Kalmar FF in Zweden. Platje besloot na dit jaar terug te keren naar Nederland en bij VVV wist de aanvaller zijn oude ritme weer te vinden: 15 goals in 33 wedstrijden. 

Opnieuw koos hij voor een nieuwe buitenlandse trip, welke hem leidde naar al onze Europese buren (Frankrijk, België en Duitsland). Na slechts 4 goals in 2,5 seizoenen begon Platje weer echt te scoren bij terugkomst in Nederland, ditmaal bij Telstar. Mede door een sterk seizoen bij ‘de Witte Leeuwen’ wist hij een transfer te verdienen naar de andere kant van de wereld bij Bali United, een club die sinds 2010 op het hoogste niveau van Indonesië uitkomt.

Op het eiland heeft de Nederlander een status verworven van een legende, waar mede door zijn goals de eerste landstitel in de geschiedenis van de club werd behaald.

Voorlopig is Platje nog niet klaar op Bali. ,,Nee, ik heb het hier geweldig naar m’n zin en ben topfit. Over een jaartje of twee lijkt het me wel mooi om terug te keren naar Nederland, om nog een paar jaar op het hoogste niveau te voetballen.’’ Maar dat is toekomstmuziek. ,,Eerst maar eens zorgen dat hier nog meer baby’s Melvin gaan heten, haha.’’Voorlopig is Platje nog niet klaar op Bali. ,,Nee, ik heb het hier geweldig naar m’n zin en ben topfit. Over een jaartje of twee lijkt het me wel mooi om terug te keren naar Nederland, om nog een paar jaar op het hoogste niveau te voetballen.’’ Maar dat is toekomstmuziek. ,,Eerst maar eens zorgen dat hier nog meer baby’s Melvin gaan heten, haha.’’

Kevin Prince Boateng

De Ultra’s van Galatasaray