in

Nathan Rutjes: de grootste optimist van de Nederlandse velden

2017-05-28 16:30:47 KERKRADE - Roda JC, hier met Nathan Rutjes, viert de 1-0 winst in de allesbeslissende derby tegen MVV om een plek in de Eredivisie. ANP MARCEL VAN HOORN

Ook al zat je op zondagavond wellicht soms gefrustreerd naar Studio Sport te kijken door het verlies van je favoriete ploeg, een interview van Nathan Rutjes liet je al snel weer glimlachen. De altijd goed gehumeurde oud-middenvelder kon zelfs 3 rode kaarten voor zijn ploeg en een 5-0 nederlaag nog over laten komen als iets wat zo had moeten zijn. Met een grote glimlach en een ferme handdruk nam hij dan weer afscheid van de desbetreffende interviewer om de volgende dag weer vrolijk op de training te kunnen verschijnen. 

Een zeer maatschappelijke speler

Op sportief vlak speelde de geboren Rotterdammer voornamelijk bij laagvliegers in de Eredivisie en Eerste Divisie. Het was niet zozeer het voetballend vermogen van Rutjes wat hem vaak in de publiciteit bracht, maar voornamelijk zijn opvallende kapsel en vrolijke imago waren hetgeen wat hem een bekende status opleverde. Al met al speelde hij toch bijna 200 wedstrijden op het hoogste en één na hoogste niveau van Nederland, maar heel veel successen wist hij niet te behalen. Op individueel niveau was dit een stuk anders en kon hij een prijs bijschrijven wat niet veel voetballers hem kunnen navertellen. In 2016 kreeg hij namelijk de titel van de meest ‘Maatschappelijke Speler van de Eredivisie’, wat een grotendeels een gevolg is van zijn fatsoenlijke houding tegenover de pers, coaches, scheidsrechters en medespelers. 

Ook al verloor zijn ploeg met ruime cijfers of werden ploeggenoten van het veld gestuurd nadat ze de scheidsrechter compleet verrot hadden gescholden, Nathan Rutjes probeerde dit altijd zo positief mogelijk te benaderen. Geen negatieve praat na afloop en al helemaal geen tirade richting de scheidsrechter. Het tonen van respect was deze beste man wel bijgebracht. In één van zijn interviews sloot hij af met een perfect aansluitende zin: ‘Ik ben zeer vergevingsgezind.”

Zijn opvallende kapsel

Naast zijn optimisme viel Rutjes ook voornamelijk op door zijn kapsel. Een fikse opscheer combineert hij met een flinke mat in zijn nek, iets waar waarschijnlijk de makers van New Kids on The Block door werden geïnspireerd. In een interview met de Viva geeft Rutjes tekst en uitleg over zijn unieke coup. “Ik kreeg er veel weerstand op en daar kreeg ik weer weerstand van. Zo van: dus jullie vinden het niet mooi? Ik hou het lekker!” Qua onderhoud is het in ieder geval een erg makkelijk kapsel voor de oud-voetballer. Even doorborstelen om de klitten tegen te gaan en af en toe een bezoek brengen aan zijn vaste kapper, dat is het. Niet alleen hijzelf is ambassadeur van dit oldschool kapsel, ook zijn zoontje Lavezzi heeft de coup van zijn vader overgenomen. Het spreekwoord ‘zo vader, zo zoon’ gaat volledig op in dit geval.

Rutjes na het voetballen

Nadat hij in 2018 zijn schoenen aan de wilgen hangt als prof, laat hij het voetbal niet volledig achter zich. De oud-middenvelder werkt aan zijn carrière als trainer en is verantwoordelijk voor de jeugd van Sparta Rotterdam, de stad waar hij geboren en getogen is. Ook zijn optredens op de televisie zijn niet volledig verleden tijd, aangezien hij nog regelmatig acteert in diverse reclames en daarnaast speelde hij mee in het twintigste seizoen van ‘Wie is de mol?’, waarin hij zelfs de finale wist te behalen. Voorafgaand aan het seizoen hadden weinig mensen verwacht dat de Rotterdammer het ver zou gaan schoppen, mede door zijn engelen houding. Mede door zijn inzet voor de maatschappij en sterke sociale vaardigheden zet Rutjes zichzelf tegenwoordig in als spreker, waarmee hij vele mensen wil inspireren om op een vrolijke en positieve manier naar het leven te kijken en er altijd het beste van te maken. 

De roekeloze carrière van Glenn Helder

2006: Een kopstoot op het hoogste podium