in

Royston Ricky Drenthe

Foto van AXED

Het is 19 augustus 2007 als het linkerbeen van Royston Drenthe naar achteren zwiept en vervolgens de bal op een geweldige manier raakt. Doelman Andrés Palop heeft deze bal alleen maar gehoord en mensen op de tribune gaan staan voor de man die hun club net op 1-1 heeft geschoten in de SuperCup finale: Royston Drenthe.

Drenthe debuteert in het profvoetbal bij de club waar hij de gehele jeugdopleiding heeft doorlopen, namelijk Feyenoord. Nadat hij in januari 2006 definitief bij de eerste selectie word gehaald, krijgt hij al gauw een speciaal plekje in de harten van het legioen. Een speler die vecht voor het embleem op de voorkant en het publiek altijd hoop geeft op een goed resultaat door keihard te werken.

In de zomer van 2007 speelde Royston een succesvol Europees Kampioenschap met Oranje-21, waarin hij een belangrijk aandeel had met zijn spel in de poulewedstrijden. Ook in de knock-out wedstrijden die volgden nam Drenthe zijn ploeg aan de hand, wat uiteindelijk resulteerde in de eindzege. Zijn succesvolle seizoen werd bekroond met een absolute droomtransfer naar Real Madrid, al ging dit niet zonder slag of stoten. Tijdens de transferperiode van het jaar 2007 komt namelijk naar buiten dat Drenthe een arbitragezaak aanspant tegen Feyenoord om de transfer te kunnen realiseren. Uiteindelijk gaat Feyenoord overstag en incasseert men 15 miljoen euro voor de linkspoot. Een absolute topcarrière lijkt in de maak, maar niks is minder waar.

Ondanks 42 wedstrijden in het eerste van Los Blancos groeide de geboren Rotterdammer nooit uit tot waardige basisspeler. Tijdens en na zijn verblijf in Madrid vertrekt Royston naar diverse clubs in zowel binnen- als buitenland: Hércules FC, Everton, Alania Vladikavkaz en Kayseri Erciyesspor, ook de meest exotische uitstapjes worden niet vermeden door de linkspoot. Na ongeveer 10 jaar te hebben rondgezworven over de Europese velden keerde hij terug in zijn geboortestad, maar dan bij Sparta Rotterdam. Met de ‘Kasteelheren’ kreeg Royston het voor elkaar om te promoveren naar de Eredivisie, maar na afloop van het seizoen kreeg hij te horen dat zijn contract niet werd verlengd.

Tegenwoordig schittert Royston Drenthe in de tweede divisie bij de Noord-Brabantse club Kozakken Boys. Naast zijn parttime leven als voetballer gaat hij door het leven als Rapper Roya 2Faces, vader van zes kinderen en daarnaast staat hij aan de vooravond van een carrière als acteur in de bekende serie ‘Mocro Maffia’.

Van het spelen met grootheden als Raúl, Fabio Cannavaro & Iker Casillas naar met zijn allen in de spelersbus naar de Boshoek in Hardenberg: De carrière van dit voormalig toptalent begon uitermate voortvarend, maar staat vooral in het teken van veel ups en downs.

Adriano Leite Ribeiro

De verslaving van Ousmane Dembélé