in

Spijkerharde Roy Keane

Bron: Getty Images

In de rubriek ‘Vergane Glorie’ duiken we in de verhalen van absolute geweldenaren die voetballen er zo makkelijk uit laten zien, maar aan de andere kant hebben we ook de harde werkers en bikkelharde spelers die het voetballen zo mooi maken. In laatstgenoemde categorie moet ook oud-voetballer Roy Keane geschaard worden. De Ier staat voornamelijk bekend om zijn jarenlange dienst bij Manchester United, waar hij meer dan 300 duels speelde. Een andere karakteristiek van Keane was ook dat hij zich regelmatig mengde in opstootjes en duels absoluut niet uit de weg ging. Desalniettemin een speler die absoluut zijn plek verdiend heeft in de galerij van VoetbalGlorie.

De carrière van Roy Keane begon noemenswaardige vormen aan te nemen vanaf de periode dat hij speelde bij Nottingham Forest. De gevallen grootmacht in het Engelse voetbal speelde op dat moment nog een serieuze rol in de hoogste divisie van Engeland en dit was ook terug te zien in de spelers die op dat moment aanwezig waren binnen de club. Roy Keane was één van die spelers en hij speelde in totaal 3 seizoenen voor de ‘Tricky Trees’.  Door zijn goede spel wist hij een transfer af te dwingen naar grootmacht Manchester United, waar hij in totaal 12 jaar zou spelen. Gedurende deze periode wist de Ier de status te verkrijgen van een icoon door zijn leiderschap, onverwoestbare inzet en power op het middenveld. In totaal speelde de middenvelder 366 wedstrijden voor United op het hoogste niveau waarin hij meer gele kaarten (69) pakte dan goals maakte (39). 

De Ier zal voornamelijk in het geheugen gegrift staan als de speler die de horrortackle maakte op Alf-Inge Håland, zijn opstootjes met Patrick Vieira en zijn kritische noot op grote namen in het voetbal. Voormalig ploeggenoten kennen echter ook de andere kant van Roy Keane, namelijk de rol die hij pakte binnen de selectie als grote leider. Oud ploeggenoot Darren Fletcher gaf in een interview aan dat de aanwezigheid van Roy Keane een ontzettend grote impact heeft gehad op zijn carrière. “Keane was de persoon die de regel introduceerde dat iedereen ongeveer 45 minuten voor aanvang van de training aanwezig moest zijn, zodat men zich mentaal kon voorbereiden op hetgeen wat zou komen”, vertelt de Schot. “Hij had een harde persoonlijkheid. Te laat komen voor een bespreking was niet eens een mogelijkheid. Je moest minimaal 5 en het liefst 10 minuten van te voren aanwezig zijn”, vervolgt de oud-middenvelder. “Al zijn opmerkingen kwamen vanuit de beste intenties, maar dat is niet wat mensen zien. 9 van de 10 keer werd er eerst een compliment gegeven door Keane, maar mensen vinden dit geen interessante verhalen om te vertellen”, besluit de Schot.

Ongenaakbare tackle

Toch zal inderdaad hetgeen wat op beeld staat van de Ierse speler voor een ander beeld zorgen bij de mensen, aangezien daar de bikkelharde instelling voornamelijk naar voren komt. Eén van die momenten vond plaats tijdens de Manchester derby in 2001, waarin Roy Keane op een spijkerharde revanche nam voor een incident van 4 jaar eerder. Met gestrekt been ging de Ier vol een duel in met Alf-Inge Håland, wat zorgde voor afschuwelijke beelden. Uiteraard werd Keane van het veld gestuurd met een rode prent, maar het laatste woord was hier nog niet over gesproken. Achteraf gaf de speler van United aan dat hij inderdaad wat recht te zetten had met zijn tegenstander en heel voetbalminnend Engeland is ervan overtuigd dat dit het einde betekende van de carrière van van Håland. In eerste instantie werd Keane gestraft met een boete van vijfduizend pond en een schorsing van 3 wedstrijden, maar nadat hij in zijn biografie aangaf dat hij een actie was met opzet volgde een aanvullende boete van honderd vijftigduizend pond en nog eens vijf wedstrijden. 

Fittie met Vieira

Tussen de jaren ‘90 en ‘00 was de clash tussen Arsenal en Manchester United al een absolute kraker op sportief vlak, maar ook het gebied van opstootjes gebeurde er genoeg. Aanvoerder Roy Keane had niet bepaald een liefdevolle relatie met Patrick Vieira, wie op dat moment de aanvoerdersband droeg van Arsenal. Zelfs in de catacomben werd er al het nodige uitgevochten. Beide spelers moesten door de scheidsrechter uit elkaar gehaald worden, zodat men fatsoenlijk het veld op lopen van Highbury. Keane vertelde zeer open over de clashes met de Fransman in zijn eigen biografie en de oud-middenvelder van Arsenal gaf hier ook weer zijn reactie op. “Het verbaast me niet dat hij zo eerlijk is in zijn boek. Hij heeft zijn boek geschreven op de manier hoe hij ook speelde als voetballer. Hij doet nooit iets half, het is alles of niets. Hij ís dit boek”, aldus Vieira tegen de Daily Mirror. “We hadden gelijke kwaliteiten als speler. We waren vastberaden, wilden altijd winnen en waren de leiders van ons team. Ik hield er altijd van om tegen hem te spelen.”

“Ondanks de rivaliteit, was er altijd veel respect tussen ons. We daagden onszelf uit, knokten, maar behielden altijd het respect.” Keane stelt in zijn boek dat hij het in een gevecht met Vieira vermoedelijk gaat afleggen. “Als we echt met elkaar in gevecht zouden raken? Ik zou hem inderdaad verslaan, maar dat duurt lang en ik word zelf ook geraakt. Ik denk niet dat hij makkelijk opgeeft”, lacht de Fransman.

Tegenwoordig schittert de voormalig speler van de Reds voornamelijk op TV met zijn ongezouten mening. Regelmatig volgt er een discussie met andere oud-profs als Jamie Carragher wanneer ze bij Gary Lineker op de bank zitten. In deze specifieke situatie wist de Ier een keiharde sneer uit te delen door Carragher te confronteren met het feit dat hij 0 titels wist te winnen, terwijl hij een vrij duidelijke mening had over de klassering van Manchester United op dat moment. Keane nam vervolgens de vrijheid om het aantal gewonnen titels op te noemen van de voormalig Engelse verdediger, wat voor veel leedvermaak zorgde bij de Engelse tv-kijker.

De instelling die Keane had op het veld werd dus ook doorgetrokken na afloop van zijn carrière als prof. In Engeland en Ierland zijn ze wel fan van deze no-nonsense mentaliteit en op het gebied van resultaat valt er ook weinig op af te dwingen. Tijdens zijn 12-jarige verblijf bij de club uit Manchester wist Keane in totaal 17 prijzen te veroveren, waaronder 7 Premier League titels, één keer de Champions League en maar liefst vier keer de FA Cup.

Zijn speelstijl was te omschrijven als een krachtige, dominante en zeer competitieve middenvelder, in zijn bloeiperiode stond Keane bekend om zijn stijl van werken, mobiliteit, energie en harde tackles, wat hem een reputatie opleverde als één van de beste spelers in de wereld in zijn positie, maar soms ook één van schande vanwege zijn veel gele kaarten en zijn neiging om uitdagingen aan te gaan. Roy Keane drukte in zijn tijd van spelen een absolute stempel op het Engelse voetbal en heeft op zowel individueel als collectief vlak zijn plek verdiend in de galerij van VoetbalGlorie.

Fabian Sporkslede bouwt aan zijn business voor sportherstel

Het verhaal van Adrian Mutu