in

Tim “The Machinegun” Wiese

Sommige voetballers vallen na hun loopbaan in een zwart gat, maar er zijn ook spelers die zich zonder aarzelen volledig storten op een nieuwe invulling van het leven. Deze keer in de rubriek Unieke Spelers Verhalen: Tim Wiese (1981). De speler, die tijdens zijn voetballoopbaan furore maakte bij Werder Bremen en het schopte tot zes interlands voor Duitsland. De oud-doelman verwisselde de doelpalen en handschoenen voor de sportschool en zelfs professionele wedstrijden in de wondere wereld van het worstelen. 

De voetballoopbaan van Wiese kwam vooral goed uit de verf tijdens zijn verblijf bij Werder Bremen. In zeven jaar tijd wist de Duitser bijna 200 wedstrijden te keepen in het eerste elftal en speelde hij o.a samen met nog piepjonge toppers zoals Mesut Özil en andere bekende Duitsers als Metzelder, Frings en Mertesacker.

Gedurende zijn loopbaan liet Wiese al flink wat kunstwerken op zijn toch al wat bonkige lichaam tatoeëren, maar dit kwam na het beëindigen van zijn spelersloopbaan nog beter naar voren.  Nadat de Duitser zijn schoenen aan de wilgen had gehangen, bracht hij zijn tijd voornamelijk door in de sportschool. Het bodybuilden werd dermate fanatiek opgepakt door Wiese dat hij bij zijn vertrek uit de voetbalwereld maar liefst 113 kilo woog, pure winst! 

Dit bleef niet onopgemerkt door de buitenwereld. Sterker nog, met het lichaam van Arnold Schwarzenegger en het gezicht van John Travolta (in zijn jonge jaren) wist Tim het voor elkaar te krijgen om een aanbieding te verkrijgen van de WWE (World Wrestling Entertainment. 

De spierbundel voelde zich gevleid door de avances vanuit de Verenigde Staten en bij een WWE-evenement in Frankfurt fungeerde Wiese als showworstelaar, twee maanden na de mededeling dat hij niet langer voetballer was.

Dit eerste optreden smaakte naar meer en uiteindelijk koos ‘The Machine’ vol overgave voor het worstelen. Ondanks een groot aangekondigd debuut na een uitnodiging voor het worstelevenement in Orlando, beleefde Wiese zijn debuut verrassend dichtbij huis, namelijk in München. Wiese gaf zijn debuut in het showworstelen extra glans door te zegevieren in de six-man tag-team-contest. Wiese toonde zich na afloop dolgelukkig met zijn niet alledaagse carrièreswitch. “Voetbal behoort wat mij betreft tot een ver verleden. Ik word 35 in december, dat is mijns inziens de beste leeftijd voor worstelen. Ik ga dan ook zonder een spoortje van angst de ring in. Mijn tegenstanders kunnen echt hun borst natmaken.”

Helaas beperkte de carrière in de ring zich tot slechts één jaar, aangezien Wiese er achterkwam dat het flink wat extra commitment vergde om een WWE-legende te kunnen worden. Worstelaars zonder achtergrond in deze sport moeten een extra lange opleiding volgen en voor langere tijd in de USA verblijven, waardoor Wiese al snel tot de conclusie kwam dat een serieuze loopbaan geen reële optie was.

De met veel ambities aangekondigde loopbaan als worstelaar was na slechts één wedstrijd alweer voorbij, maar Wiese had alweer snel oog voor een andere uitdaging. Blijkbaar kunnen worstelaars ook een aardig potje darten. Hij speelde zelfs al enkele wedstrijden samen met niemand minder dan onze eigen Michael van Gerwen.

Headhunters van Chelsea

Bramall Lane, een historisch podium in de Premier League.