in

Tukker in hard en nieren: Jeroen Heubach

In het voetbal zijn er altijd de absolute publiekslievelingen. Spelers waarmee de fanatieke aanhang zich identificeert en zichzelf er volledig in herkent. In het voetbal van nu gaat het dan voornamelijk over jongens als Tom Beugelsdijk van ADO Den Haag, Donny van de Beek bij Ajax of Rick Karsdorp bij Feyenoord. Vaak ontstaat deze liefde doordat de desbetreffende spelers als vanaf kinds af aan bij de club zijn en dus ook een bepaalde mate van loyaliteit laten zien. FC Twente had ook een echte publiekslieveling aan boord met Jeroen Heubach. De geboren Tukker speelde ruim 250 wedstrijden in het eerste en was erg geliefd bij de aanhang vanwege zijn no-nonsense stijl van spelen. 

Voordat Heubach zijn cultstatus verwierf in het eerste van de Tukkers stroomde hij vanuit de jeugdopleiding door naar MVV in Limburg. Met ruim 56 gespeelde wedstrijden deed de jonge Heubach de nodige ervaring op om zo met wat meer bagage terug te kunnen keren naar zijn geliefde Twente. Bij terugkomst in Enschede wordt de linksback met open armen ontvangen door de club én het publiek. Heubach stond wellicht niet bekend als een speler met een subtiele aanname of magistrale voorzet, maar werd geroemd door zijn lange rushes aan de linkerkant van het veld, het continu willen bikkelen en uiteraard ook het Twentse accent. Voor Heubach zelf voelde dit uiteraard als thuiskomen en in totaal resulteerde dit in een dienstverband van ruim 10 jaar in het eerste van de lokale FC. Het duurde dan ook niet lang voordat de linksback de bijnaam kreeg Heubach Hooligan, een naam die voor altijd bij zich zal dragen. 

Zijn heldenstatus bij de club nam zelfs wat extreme vormen aan. Volgens de fanatieke aanhang was er maar één linksback die er toe deed en dat was ‘hun’ Heubach. Met de komst van Sjaak Polak, wie uiteraard ook niet de minste cultheld is, werd Heubach een tijdje zelfs uit de basis verdrongen en dat schoot bij een aantal fans in het verkeerde keelgat. Een deel van de supporters vond het dermate schokkend dat ze besloten om Sjaak eens te gaan bezoeken en haarfijn uit te leggen dat dit niet de bedoeling was. 

Het missen van het kampioenschap in Enschede

In het seizoen 2009/10 treedt Twente aan met een kampioenswaardige selectie met namen als Kenneth Perez, Theo Janssen, Blaise nKufo en Bryan Ruiz. Dwight Tiendalli is op dat moment de nummer één linksback van de club en publiekslieveling Heubach kiest eieren voor zijn geld en besluit om in de winterstop tijdelijk over te stappen naar NEC uit Nijmegen. 

Tragisch genoeg ziet Mister Twente dat zijn eigenlijke werkgever op 2 mei 2010 na een 0-2 overwinning de kampioensschaal in ontvangst neemt. Heubach zelf trad op dezelfde dag aan met NEC tegen Ajax, maar heel veel kreeg de linksback niet mee van de wedstrijd, vertelde hij in een interview met TC/Tubantia. 

“Hoe mooi? Ik zat 2 mei 2010 op de reservebank en heb heel weinig meegekregen van de wedstrijd van NEC. Ik was alleen maar met FC Twente bezig en de tussenstand in Breda”, vertelt Heubach. De dag ervoor had Heubach het kampioensshirt van FC Twente gekregen. “Vlak voor het einde van het duel heb ik het kampioensshirt van FC Twente aangetrokken en ben er mee naar het uitvak gegaan. Nee, dat werd niet gewaardeerd door de fans van Ajax”, lacht hij. “Ik balde mijn vuisten naar ze, haha. Dat zou ik zo weer doen, het was gewoon lachen.”

“Onderweg naar huis kreeg ik al een telefoontje van iemand van NEC. De KNVB had gebeld en laten weten dat ik provocerend gedrag had vertoond. Ik moest een brief schrijven, dat heeft mijn zaakwaarnemer gedaan. Een schorsing maakte me niets uit, ik was toch gestopt. Een boete trouwens ook niet, maar ik heb er nooit meer wat van gehoord.” Heubach noemt het achteraf ‘een beetje tragisch’ dat hij een paar maanden voor het kampioenschap wegging bij Twente. Hij speelde in totaal zestien jaar in Enschede. “Het was mijn laatste jaar als speler, dat wist ik natuurlijk al. Ik wilde gewoon voetballen. Bij FC Twente zat ik vaker op de tribune dan op de bank. En eerlijk: ik dacht niet dat ze kampioen zouden worden, anders was ik nooit weggegaan.”

Heubach na zijn eigen spelersloopbaan

Na zijn laatste seizoen als speler bleef Heubach nog een tijdje aan bij de club als trainer in de voetbalacademie. Helaas voor Heubach moest door de financiële wanorde bij de club een saneringsronde worden gedaan en de voormalig linksback moest als gevolg hiervan zijn spullen pakken. Tegenwoordig is Heubach vooral maatschappelijk actief, door probleemjongeren in Enschede te begeleiden in hun ontwikkeling. Toch kriebelt een terugkeer in het voetbal en op de vraag of hij dit wil doen bij FC Twente geeft hij dan ook een vrij duidelijk antwoord: “Niet als trainer. Het lijkt me wel leuk om spelers te begeleiden.” Jonge spelers die de stap naar het eerste nog moeten maken. Ik denk dat er heel veel te halen valt in het begeleiden van jonge talenten.”

Heubach ziet een terugkeer bij zijn club FC Twente altijd wel zitten. “Als ze met zoiets komen kunnen we altijd praten. Ik sta er open voor, maar bij FC Twente weet je het natuurlijk nooit”, besluit hij het onderwerp.

Tegenwoordig verschijnt Heubach nog regelmatig alleen of met zijn kinderen in de Grolsch Veste om zijn lokale helden aan te moedigen. Hij is nog altijd een geliefd gezicht in de regio en men zal hem altijd blijven herinneren als Heubach Hooligan.

Cultheld Pa-Modou Kah

Het fascisme van Irriducibili