in

“Het Beest” Diego Costa

Diego Costa na het scoren van een doelpunt voor zijn geliefde Atletico Madrid. Bron: Flickr, Axel PMW

Het is 6 april 2019 als ‘Het Beest’ Diego Costa na ongeveer 20 minuten van het veld wordt gestuurd in een volgepakt Camp Nou.

Reden voor de rode kaart? Diego’ woorden logen er niet om richting Jesus Gil Manzano: ’Ik schijt op je h**renmoeder!’ Één van de vele voorbeelden waarin deze spits het bloed onder je nagels vandaan kan halen. Met al zijn fratsen, maar ook hele mooie momenten verdient hij dan ook absoluut een plek in de galerij van VoetbalGlorie.

Diego Deivid Costa Santos wordt geboren in het land van de spelers met een gouden techniek en waar voetbalgogme: Brazilië. Waar vele voetballers de gehele jeugdafdeling van een club doorlopen, voetbalde Costa tot en met zijn 16e op de straten van Sao Paulo. Bij Barcelona Esportiva Capel speelde hij samen met voornamelijk kinderen uit de favela’s en drugsbendes. In deze typische omstandigheden wist Costa zich op te spelen tot het eerste elftal van de lokale club en verdient hier een zakcentje mee: €100 per maand. Bij deze club komt het temperament van Diego al naar boven en krijgt hij het aan de stok met menig collega, wat leidt tot een schorsing van 4 maanden.

Ondanks zijn opmerkelijke gedrag ziet topmakelaar Jorge Mendes (wie kent hem niet) het helemaal zitten in de jonge aanvaller. Mede door Mendes begint Costa op zijn achttiende aan zijn eerste serieuze avontuur, namelijk in Portugal bij Portugese Braga. Kort na zijn periode in Portugal wordt de (op dat moment nog) Braziliaan weggekocht door Atlético Madrid, de club waar hij uiteindelijk naam zal maken.

In de Spaanse hoofdstad begint zijn periode stroef en gaat het gepaard met verhuurperiodes aan o.a. Celta de Vigo, Albacete en Valladolid breekt Costa in het seizoen ‘12-‘13 definitief door bij Los Colchoneros. Onder coach Diego Simeone leeft de spits helemaal op, onder andere door het vaak opgefokte sfeertje wat er is tijdens wedstrijden van Atleti. In het seizoen ‘13-‘14 weet zijn club beslag te leggen op de landstitel en de spits weet in dit seizoen maar liefst 27 keer te scoren.

Na twee goede seizoenen bij de club uit Madrid vertrekt Diego naar Chelsea. Ondanks 52 goals in 88 officiële wedstrijden voor ‘De Blues’ weet Costa nooit echt te aarden in de regenachtige hoofdstad, niet heel gek na een aantal clubs in respectievelijk Portugal en Spanje. Als de, inmiddels Spaanse, aanvaller terugkeert bij Atlético moet hij wachten op zijn rentree in verband met een straf van de FIFA.

Al met al is de terugkomst van Costa minder veelbelovend dan werd verwacht. De ‘pauze’ in zijn carrière lijkt hem geen goed te hebben gedaan en de doelgerichtheid lijkt een stuk minder te zijn. Diego Costa zal voornamelijk de boeken ingaan als de doelgerichte spits die het leven van verdedigers (en alle andere betrokkenen) erg zuur kan maken met zijn uitlokkerige gedrag.

De magie van De Kuip

Cultheld Sjaak Polak