in

Joey “Bad Boy” Barton

Als je het over opvallende voetbal karakters hebt, zal je dit hoogstwaarschijnlijk in één adem noemen met Joey Barton.
De voormalig middenvelder haalde regelmatig de kranten met zijn buitensporige gedrag, zowel op als buiten het veld.

In de tijd dat Manchester City nog niet beheerd werd door het grote geld en nog een handvol rasechte Engelse voetballers in dienst had, was daar ook Joey Barton. Gedurende zijn periode bij The Citizens waren er al de nodige incidenten waar de naam van Joey Barton bij vermeld stond. Zo drukte hij tijdens een kerstfeest een sigaret uit in de ogen van Joey Tandy, een speler van het tweede elftal.
Na dit opmerkelijke verhaal maakte de wereld pas echt kennis met de ‘Bad Boy Barton’. Mishandelingen, gevangenisstraffen en ruzies met de voorzitter: het kan niet gek genoeg.

Vele Engelsen zullen de datum ‘13 mei 2012’ niet snel vergeten. Niet alleen werd Manchester City na een krankzinnige slotfase voor het eerst kampioen, maar ook in deze partij speelde Joey Barton een historische rol.
Voor het oog van duizenden toeschouwers gaf hij de Argentijnse aanvaller Carlos Tévez een elleboogstoot en bij het verlaten van het veld schopte hij Sergio Aguero naar de grond & plantte zijn voorhoofd in de borstkas van Vincent Kompany.

Nadat ook Schotland & Frankrijk kennis hebben gemaakt met de fratsen van Joey Barton, besluit hij zijn carrière met een forse boete voor het afsluiten van weddenschappen op ruim 1.200 wedstrijden. De schade? Ruim 30.000 pond.

Nú, in de tijd dat het vrouwenvoetbal steeds populairder wordt op de wereld, laat Joey Barton weer van zich horen.
“Als je op velden met dezelfde grootte als de mannen blijft spelen, met dezelfde bal en regels, dan houd je altijd een minder product. Mannen zijn namelijk groter, sterker en sneller dan vrouwen”, aldus Barton.
De Engelsman pleit onder andere voor het verkleinen van het doel en het gebruiken van een kleinere bal.

Met zijn discutabele uitspraken en opmerkelijke acties heeft Joey dan ook absoluut een plek verdient in de portretten van VoetbalGlorie.

‘Tattoo’ Theo Janssen