in

Troy Deeney

,,Hij is te groot, te sterk, te snel en te goed aan de bal. Hij heeft een goede kop met haar en ruikt heerlijk. Hij is ook zo iemand die aftershave op zijn shirt doet, het ruikt dus heerlijk. Als hij je voorbij rent, dan is het: ‘ik kan je niet pakken, maar…’.”,

Troy Deeney over Virgil van Dijk

Eerlijk, goed gebouwd en een neus voor de goal, oftewel Troy Deeney. De bonkige spits maakt al jarenlang indruk in de middenmoot van het Engelse voetbal, maar is ook naast het veld een kleurrijk persoon.

Na een aantal jaren bij Engelse Walsall te hebben gespeeld, word Troy Deeney opgepikt door Watford FC, een club waar hij naam zou maken als de spits die het bloed onder de nagels vandaan haalt bij centrale verdedigers.

Bij zijn nieuwe club laat Deeney zich ook van een andere kant zien. Na een mindere periode op sportief vlak, krijgt de aanvaller ook problemen buiten het veld. Een vechtpartij in een discotheek vlakbij Birmingham is goed voor een celstraf van tweeënhalve maand, waardoor hij een groot gedeelte van het seizoen mist.

Bij de club, ten noorden van London, beleeft de Engelsman ook mooie momenten. Eén daarvan is de bizarre play-off wedstrijd tegen, destijds nog in de Championship spelende, Leicester City. Watford krijgt in de 96e minuut een penalty tegen, maar ‘good old’ Manuel Almunia stopt de strafschop en uitgerekend Troy Deeney scoort direct uit de tegenstoot. 

Twee jaar na dato krijgt Watford het met Troy Deeney in de spits voor elkaar om voor het eerst sinds 8 jaar weer te promoveren naar het hoogste niveau van Engeland. 

Samen met aanvalspartner Odion Ighalo blijken ze het elk verdedigingsduo lastig te kunnen maken en haalt Troy zelfs de dubbele cijfers qua aantal doelpunten.
Ook de in afgelopen seizoenen houd de Engelsman regelmatig zijn ploeg overeind als gevolg van zijn leiderschapskwaliteiten en ongekende werklust.

Dit werkpaard uit Birmingham is een absoluut sieraad voor het Engelse voetbal en heeft zijn plekje in de portretten van VoetbalGlorie meer dan verdient.

‘Tattoo’ Theo Janssen

Griffin Park, Brentford FC