in

Adriano Leite Ribeiro

Wie ooit Pro Evolution Soccer 6 heeft gespeeld, weet direct op te noemen wie zo ongeveer de beste speler van het spel was. De makers van de game waren een groot fan van o.a. internationale en daarnaast konden ze het niet laten om de statistieken van hun favoriete speler flink te upgraden: Adriano Leite Ribeiro.

De Braziliaanse superster werd geboren in de favela’s van RIO en net als vele andere leeftijdsgenoten had hij de droom om te mogen voetballen op het hoogste niveau. Nadat hij was begonnen bij een lokale club lukte het Adriano 1999 om een contract te verdienen bij Flamengo.

Opvallend genoeg begon Adriano hier te spelen als linkervleugelverdediger, maar het duurde niet lang voordat de coach inzag dat de de jongeling met zijn kracht en snelheid pastte in de spitspositie.

Na 16 goals in 29 wedstrijden (en twee landstitels) vertrok Adriano naar de Italiaanse grootmacht Internationale. Het was zijn eerste serieuze buitenlandse avontuur, maar gelukkig voor Adriano was er nog een Braziliaanse superster aanwezig in Milaan: Ronaldo Luís Nazário de Lima. 

Zijn gloriedagen kwamen eigenlijk pas nadat hij zich verkaste naar competitie genoot Parma. Samen met Adrian Mutu zorgde hij voor vuurwerk en zelf wist hij 15 keer te scoren in 28 wedstrijden. 

Internationale krabte zichzelf achter de oren nader de spits ook in het nieuwe seizoen uitstekend begon en besloot halverwege 2003/2004 de spits terug te kopen voor ongeveer €23,5 miljoen euro. Bij terugkomst in Milaan wist de spits zijn goede vorm vol te houden voor de 2,5 seizoenen die volgde, maar daarna ging het snel bergafwaarts.

Vlak voor de start van het nieuwe seizoen (2004/2005) kreeg Adriano te horen dat zijn vader op 44-jarige leeftijd plotseling was overleden. Tragisch nieuws voor de man die op dat moment de wereld aan zijn voeten had.

Na deze gebeurtenis volgde een erg moeilijke periode voor de Braziliaan. Hij vocht tegen een depressie en begon trainingen te missen. Adriano zocht afleiding in het nachtleven en ontwikkelde een alcoholverslaving. Pas in 2009, ongeveer 5 jaar na het overlijden van zijn vader, weet de spits zijn vorm volledig terug te vinden bij jeugdliefde Flamengo. Hij wist de club voor het eerst sinds 1992 aan de landstitel te helpen en wist zelf 11 keer het net te vinden in 19 wedstrijden.

Hierna volgde een aantal mislukte avonturen bij respectievelijk AS Roma, Corinthians, Flamengo & Atlético Paranaense. Gedurende deze wisselende periode wist de spits nog geen 25 wedstrijden te spelen en zijn carrière ging als een nachtkaars uit.

Één van de redenen hiervan was dat tijdens zijn periode in Brazilië de spits regelmatig de grenzen opzocht. Een rode draad in zijn carrière was dat er menig keer werd getwijfeld aan zijn inzet en arbeidsethos, maar dit nieuws wisselde zich af met andere berichten. Adriano zou feestjes organiseren met vele prostitués en daarnaast ook connecties hebben met lokale drugskartels. 

Zonder nog maar cent over te hebben van zijn periode als voetballer, is de spits weer teruggekeerd naar de plek waar het allemaal begon, namelijk de favela’s van RIO. Het is jammer dat deze voormalige topaanvaller nooit zijn verleden van de favelas los heeft kunnen laten, want wie weet wat er was gebeurd als de focus volledig op voetbal had gelegen..

De harde kern van Legia Warschau

Royston Ricky Drenthe